Новость из категории: Новини / Новини з відео

За що платити «Зеленбуду»? (відео)

Глухівчанка Євгенія РАЗУМНИХ підняла у Мережі дуже важливу тему, пов’язану з утилізацією сміття у Глухові. Пропонуємо увазі читача її допис з цього приводу
 
Виникла така ситуація. У грудні 2017 року отримали квитанцію від ТОВ "Зеленбуд" на оплату послуг із вивезення та захоронення ТПВ. Про те, що ми ніби "користувалися" послугами зазначеного товариства у листопаді, дізналися лише у грудні. Поясню ситуацію. Ми проживаємо у приватному будинку. Всі органічні відходи йдуть на компост - маємо для цього спеціальний контейнер на городі. Скляні пляшки, пластик, папір збирали та відносили до ДНЗ ЦРД "Світлячок" - його відвідувала наша дитина і нас просили приносити ці відходи, оскільки там встановлені контейнери для роздільного збору сміття. Їх потім здавали та отримували кошти для закладу.

Дитина пішла до школи - вдома зібрали все до останнього клаптику паперу, бо в школу була потрібна макулатура. Взагалі ж картон від упаковки та інший папір ми спалюємо вдома - у нас є піч для опалювання побутових приміщень, а спалювати папір не заборонено. Відпрацьовані батарейки заносили в магазин ДІ2. Зараз дитина 7 років самостійно сортує сміття - метал, пластик, папір, скло. Те, що було зібрано, здали в пункт прийому в центрі міста (біля "Телекому"). Із того, що залишається - це пакети, пластикові пляшки з-під олії та ще невелика кількість відходів, які не підлягають сортуванню (ми їх не спалюємо, про що мені написали з ТОВ "Зеленбуд"). За півроку таких відходів накопичується приблизно півмішка. Тобто виставляти щочетверга до сміттєзбиральної машини нам нічого. Разом із будівельним та великогабаритним сміттям (а його сміттєзбиральна машина не забирала навіть при наявності угоди) це самостійно вивозилось на полігон ТПВ. Дещо раніше ми укладали угоду на вивезення сміття, але це виявилося недоцільним, оскільки ми практично не користувалися цими послугами.
 
Після отримання квитанцій від ТОВ "Зеленбуд" без наявності угоди ми звернулися до керівництва з проханням укласти угоду, але лише на отримання тієї частини послуг, в яких у нас є потреба (наприклад, ми сплачуємо лише за водопостачання, а за водовідведення - ні, бо не користуємося такими послугами). Ми хочемо сплачувати за захоронення побутових відходів, які будемо за потреби вивозити самостійно на полігон ТПВ - у нас є можливість це зробити. У квитанції прописано два види послуг - вивезення ТПВ (6,17 грн) та захоронення ТПВ (2,27 грн) на 1 людину. Директор ТОВ "Зеленбуд" Хоруженко Д.Ю., ознайомившись із письмовим зверненням, усно запевнив, що наше прохання цілком логічне та вони його задовольнять. Із таким же питанням ми одночасно зверталися до Вискуба О.І., заступника міського голови. Він запевнив, що це наше право - користуватися послугами або ні, а також сказав, що без наявності договору на вивезення ТПВ (нема договору - нема заборгованості) управління соцзахисту не може позбавити права на отримання субсидії. Через деякий час ми отримали листа від ТОВ "Зеленбуд" з відмовою на укладання договору на захоронення ТПВ з посиланнями на купу законів та постанов. Намагаюсь детально їх вивчити.
 
Наприклад, у РОЗДІЛІ V. ПРАВИЛ БЛАГОУСТРОЮ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ НА ТЕРИТОРІЇ ГЛУХІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ йдеться: "Очистка домоволодінь 5.1. Відходи та сміття вивозяться спеціалізованими підприємствами з усіх домоволодінь на підставі укладених договорів, а також самостійно підприємствами, які мають спеціально обладнаний транспорт та відповідні угоди. 5.2. Суб’єкти господарювання, розташовані в житлових будинках та громадяни міста, які мають квартири чи будинки на правах приватної власності ЗОБОВ’ЯЗАНІ щорічно за один місяць до кінця календарного року укладати договори на вивезення побутових відходів на наступний рік.". Відмова мотивована тим, що договір має бути укладений саме на ВИВЕЗЕННЯ. І у Правилах, і у Додатку 1 до Постанови ПКМУ від 10 грудня 2008 р. № 1070 "Про затвердження Правил надання послуг з вивезення побутових відходів" йде мова про вивезення і жодного слова про захоронення. Послуга із захоронення ТПВ додана у квитанцію та у договір ТОВ "Зеленбуд". То ж маємо розуміти, що у законодавчих актах поняття "вивезення" передбачає і сам процес транспортування, і захоронення? Інакше чому ми маємо платити за захоронення, якщо про це конкретно не сказано у додатку до офіційного документу (ТОВ "Зеленбуд" дописало собі це. На якій підставі?). Якщо захоронення - це обов'язкова частина послуг, то чому ми не можемо укласти угоду та оплачувати лише ті послуги, в яких маємо потребу? Україна з січня 2018 року зобов'язалася сортувати відходи.
 
Так роблять у всьому світі всі свідомі люди. Я теж вчу свою дитину жити як цивілізована людина. Ми прибираємо не лише за собою сміття, а ще й чуже збираємо - у нас неподалік річка Есмань та залізничний міст. Хто там буває, той знає, скільки там іноді буває сміття. Якщо ми не піаримо прибирання сміття у ФБ чи ще десь, то це не значить, що воно кудись зникає само. Так само ми з сусідами забирали не раз по місту чуже будівельне сміття (биту цеглу, бетон) та робили висипку дороги, бо до нас, крім нас самих, справи нема нікому. Чому ми маємо платити за послуги, якими не користуємося? Як можна укласти угоду лише на захоронення сміття? Ми не збираємося звалювати все сміття в один мішок лише для того, щоб ТОВ "Зеленбуд" "відпрацювало" сплочені їм гроші за вивезення, бо все ж таки ми прагнемо жити як цивілізовані люди . Але і платити за послуги, в яких не маємо потреби, не маємо, відповідно, бажання. Квитанції за листопад та грудень 2017 року ТОВ "Зеленбуд" ліквідувало як безпідставні. Але потрібно укласти угоду на цей рік. Когось ще цікавить це питання? оброго дня (або ночі)! Хтось може пояснити, чому у квитанціях за вивіз сміття від ТОВ "Зеленбуд" вказані два тарифи - вивезення та захоронення? Договір укладається відповідно до Дадатку 1 ПКМУ від 10.12.2008 № 1070. Як надали письмову відповідь з ТОВ "Зеленбуд", запропонований договір повністю відповідає вимогам Додатку 1 та не може бути змінений в силу положень ст. 634 Цивільного кодексу України. У якій мірі він може "повністю відповідати" та "не може бути змінений", якщо відмінностей, навіть на погляд пересічного громадянина без юридичної освіти, дуже багато? Перечитавши відповідну постанову та Додаток, не знайшла жодного згадування про захоронення відходів, а в договорі від ТОВ "Зеленбуд" така послуга є. Зате перелік послуг, відповідно до законодавчого документу, включає, наприклад, вивезення не лише побутового, але й великогабаритного та будівельного сміття, а також забезпечення умов для роздільного збору відходів та ще деякі положення. Припустимо, що виконавець послуг, тобто ТОВ "Зеленбуд", може надавати лише частину послуг із зазначених у ПКМУ та, відповідно, брати за це оплату. У даному випадку - це вивезення ТПВ (твердих побутових відходів). Але звідки взялася послуга захоронення ТПВ? Чи може ТОВ "Зеленбуд" на власний розсуд додавати послуги, не визначені законодавчим документом?
 
Про послуги із захоронення ТПВ також не йдеться у ПРАВИЛАХ БЛАГОУСТРОЮ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ НА ТЕРИТОРІЇ ГЛУХІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ, затверджені рішенням Глухівської міської ради Сумської області від 26.04.2013 № 561 (зі змінами від 15.11.2013 та 25.09.2015). Там визначаються лише правила вивезення. Але про захоронення вже йдеться у Рішенні №18 від 06.02.2015 виконавчого комітету Глухівської міської ради "Про встановлення тарифів на послуги з вивезення та захоронення твердих побутових відходів". У відповідності до чого визначається перелік послуг? У квитанціях, які отримують, наприклад, мешканці м. Шостки, вказується лише одна послуга - вивезення ТПВ. То у нас у Глухові не лише водовідведення чи не найдорожче в Україні, але й сміття якимось іншим чином вивозиться чи утилізується? І чи все ж таки повинне ТОВ "Зеленбуд" забезпечити умови для роздільного збору ТПВ, в тому числі і у приватному секторі? Відповідні поправки до закону прийняті з 1 січня 2018 року.
 
Евгенія РАЗУМНИХ
Фахові коментарі з цього приводу.

Олександр ВИСКУБ, заступник міського голови:
- Вивезення сміття та утримання полігону ТПВ – різні види послуг. За право їх надання проводилося два окремих тендери. Обидва виграло ТОВ «Зеленбуд». Захоронення сміття - це лише частина комплексу послуг з утримання полігону. За нього повинен сплачувати отримувач, тоді як все інше: планування, земляні роботи тощо, здійснюється за рахунок надавача послуг. Є відповідна нормативна база, яка це визначає, і, відповідно, логіка, за якою сміття має проходити два етапи: власне вивезення і захоронення (викидання, ущільнення, й т. ін..). За останнє, повторюю, повинен розраховуватися користувач, який підписав відповідну угоду зі спеціалізованим підприємством. А ось підготувати площі згідно існуючим нормативним вимогам (риття котлованів, розмітка) – це вже клопіт надавача.

Дмитро ХОРУЖЕНКО, директор ТОВ «Зеленбуд»:
- Формуючи тариф, ми керуємося законом «Про поводження з відходами», який, у свою чергу, опирається на спеціальний класифікатор, де передбачено і певні види робіт зі сміттям, в т. ч. й захоронення. У більшості міст України профільні підприємства, взагалі, не позначають два різні види послуг, а лише одну – вивезення, куди входять і витрати на захоронення сміття. Це тому, що займатися й тим, і іншим можуть різні фірми. Та яка вивозить, має контакт з населенням, та, що займається полігоном – лише безпосередньо на місці. Відповідно, перевізник «забиває» ціну, яку сплачує розпоряднику сміттєзвалища, до тарифу. В нашому випадку обидві послуги надає одне підприємство – при тому, що вони розділені, й по ним проводилися окремі тендери. Це знайшло своє відображення у квитанціях.

Теза щодо найвищого сміттєвого тарифу у Глухові, в порівнянні з іншими містами – не відповідає дійсності. Достатньо порівняти нашу ціну – 8, 44 грн. /куб. м. при запланованій річній нормі «виходу» відходів на одну особу – 1, 5 куб. м. з такими ж у Конотопі ( 9,82 грн./ куб. м. при нормі 2,13 куб. м.), Ромнах (відповідно, 9,8 грн. при 1,4 куб. м.), Шостці (8,5 грн. при 1,4 – 1,7 м.), Охтирці (9,1 грн. при 1,3 – 1,4 м.), і все стає на свої місця. Ми, дійсно, надсилали квитанції без угод. Формально це порушення, але за вимогами людей, які це опротестовували, вони негайно скасовувалися. Після чого починалося укладання угод. Результат: нині з приблизно 7,1 тис. домогосподарств, зареєстрованих у Глухові, підписало угоди близько 6 тисяч. Раніше таких було близько двох з половиною тисяч. Відповідно, маємо і кращі фінансові показники, і незаконних смітників у місті, певен, суттєво поменшає.

Олександр Володимирович ТКАЧЕНКО, професійний юрист:
- Вступати в будь- які взаємини з надавачем послуг без укладання відповідної угоди не можна, і, звертаю на це особливу увагу, угода повинна укладатися ДОБРОВІЛЬНО.
 


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости