Новость из категории: Статті

Історик, краєзнавець, дослідник

Тема наукової роботи у викладацькому середовищі Глухова другої половини ХІХ – початку ХХ ст. зберігає свою актуальність. Розширити наявну джерельну базу теми покликана публікація одного з історичних нарисів багатолітнього викладача історії та географії Глухівських чоловічої та жіночої гімназій В. А. Мальченка. Василь Андрійович Мальченко народився у лютому 1859 р. у Землянці. В 1870 – 1878 рр. навчався у Глухівській чоловічій прогімназії. Наступні два роки він провів у Новгород-Сіверській чоловічій гімназії (сьомий та восьмий класи).

1880 – 1887 рр. – навчався на історико-філологічному факультеті Київського Імператорського університету Святого Володимира, закінчивши який, одержав ступінь кандидата університету. 20 серпня 1887 р. призначений на роботу в Рівненське реальне училище. 21 жовтня 1887 р. приступив до виконання обов’язків учителя історії та географії Глухівської чоловічої прогімназії. У 1889 – 1902 (за ін. даними – до 1906) рр. – викладач історії та географії «по найму» (за сумісництвом) у Глухівській жіночій прогімназії та гімназії. В чоловічій гімназії пропрацював до моменту її реорганізації у семирічну школу в 1920 році. У семилітці працював до 1923 р. Також упродовж 1916 – 1924 рр. безкоштовно викладав на «Вечірніх курсах для народу», відкритих В. А. Гінзбург-Соловйовою у Глухові.
 
З 10 квітня 1925 р., і аж до виходу на пенсію до 20 жовтня 1926 р. був директором Глухівського краєзнавчого музею. На цій посаді він проводив велику науково-дослідну роботу, склав опис городищ та курганів Глухівської округи, проводив розкопки старовинних валів і тих ділянок Глухова, де знаходились будинки гетьманів, Малоросійської колегії та Глухівського Свято-Успенського жіночого монастиря [4, 5]. Після виходу на пенсію (20 жовтня 1926 р.) писав спогади та історичні розвідки. Рік смерті поки встановити не вдалося, останні його роботи датуються 1936 р. Працюючи викладачем чоловічої гімназії, В. Мальченко дослужився до цивільного чину статського радника (дорівнює військовому званню полковника), був нагороджений орденами Святого Станіслава ІІ та ІІІ ступенів, іншими нагородами Російської імперії.
 
Ярослав ГИРИЧ, кандидат історичних наук, доцент ГНПУ ім. О. Довженка


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости