Новость из категории: Спорт

Форум судномоделістів на Скоропадщині

З 12 по 15 липня на тихому плесі Скоропадщини відбувалися змагання відкритого чемпіоната України з судномодельного спорту в секції швидкісних радіокерованих моделей, за участі 11 команд з різних куточків України , в т. ч. столиці, Харкова, Дніпра, Запоріжжя, Черкас, Рівного тощо. Зовсім не чужими на цьому святі були, звісно, й господарі – представники місцевої школи - не в звичному, а розширеному розумінн - технічної творчості.

Днями з дев’ятої до сімнадцятої ближні околиці озера сповнював різкий звук човникових двигунів, а на флагштоку неподалік готелю «Озерний» дружньо тріпотіли поряд державний і міський прапори. На прибережному моріжку було розбито декілька різнобарвних наметів, обладнано містки. Така картина - звична для цієї пори ось вже декілька років поспіль. Судномодельні першості національного та європейського рівня в дивину для Глухова. Ось що сказав з цього приводу батько-натхненник змагань, керівник нашого центру позашкільної освіти, й, нехай мені вибачать це пафосне означення, жива легенда глухівського технічного середовища , Микола ГРУДИНА:


- Всеукраїнські змагання з судномодельного спорту в секції «М» - одні з найпрестижніших - Глухів приймає декілька років поспіль. Це, можна сказати, наша традиція. На нинішню першість заявилися понад півсотні учасників, до них додайте, для розуміння масштабу, тренерів, технічний персонал – вийде взагалі біля сотні…

Чому , питаєте, традиція? По-перше, багатьом дуже подобається: мальовниче тихе місто, гарна природа; по-друге,наші люди привітні до гостей; по-третє, вміємо створити належні умови для проведення заходу такого рівня. Цього рокупоселили учасників у готелі «Озерний», студентських гуртожитках, забезпечили нормальним харчуванням.

Щодо інфраструктури змагань, довелося прикласти чималих зусиль: очистити акваторію, розставити огородження, підготувати дистанцію, причали. Тут працював декілька днів, не покладаючи рук, весь наш колектив. Це непроста робота. Беремося за неї рік по рік, усвідомлюючи, що глухівчанам судномоделізм цікавий, і сьогодні, як ніколи, треба популяризувати технічні види спорту, залучати дітей до занять техтворчістю.

Невеликий Глухів вже є одним з провідних центрів судномодельного спорту. Про це відомо всім. Минулого року ми привезли дві бронзові нагороди з чемпіонату світу, маємо вже чотирьох майстрів спорту, багатьох кандидатів у майстри. Нещодавно отримали запрошення до Варшави, де 6 серпня стартує чемпіонат світу. Честь України відстоюватимуть там і глухівчани Дмитро БОРЩ, Кирило ТУМАН, Іван НАУМЕНКО.

Отже, яскраві намети, прапори, зелений берег, тихе плесо, котре, долаючи з неймовірною швидкістю коло за колом, збурюють мініатюрні катери. Тільки-но випадає нагода, підходимо до головного судді стартів Миколи ЄГОРОВА :

- Сюди приїжджаю не вперше – і як учасник, і суддя. Я з Дніпра, колишній військовий, служив неподалік, у Охтирці. Глухів для мене не чужий, оскільки тутешній полк був, можна сказати, рідним підрозділом нашої роменської дивізії. Тягне сюди завжди. Тут прекрасні місця, гарна акваторія, росте ціла плеяда талановитих спортсменів, і – завжди добра організація. А ще тут живе така добра, широкої душі людина, яка вміє практично все, і робить все – Микола Михайлович Грудина. Дуже його поважаю.

На цих змаганнях знаходжуся в якості старшого судді групових стартів гоночних класів швидкісних моделей. Вони відрізняються від індивідуальних тим, що потребують від учасників працювати на граничній швидкості, бути винятково коректними до суперників, уважними, неухильного дотримуватися всіх правил.

Звернулися також за коментарем до головного секретаря змагань, судді міжнародної категорії Лариси ПАСХАЛОВОЇ, котра зазначила наступне:

- Ну, хіба команд прибуло малувато, але цілком достатньо, щоб чемпіонат провести як належить. Тут нас завжди дуже добре приймають, добра організація, вода добра, містки, умови для учасників. Ми любимо Глухів, ці змагання в вашому місті треті поспіль, а взагалі змагання з судномоделізму високого рівня тут проводилися вже понад десять разів – і завжди у нас залишалися від організації винятково позитивні враження.

Нинішня відкрита національна першість виявилася цілком вдалою для господарів: глухівчани стали другими в командному заліку змагань серед учнівської молоді, поступившись лише 12 балами представникам Полтави, й на 33 випередивши третього призера – судномоделістів Кременчука. Так, наприклад, виглядає перша трійка найпрестижнішого класу ECO mini TEAM (юніори): Дмитро БОРЩ, Кирило ТУМАН, Іван НАУМЕНКО. Перший зі згаданих також перший у F3 та F5 –V. У класі mini MONO першим та другим призерами стали, відповідно, згадуваний Іван, і Владислав ВАСИЛЬЄВ. HYDRO 1ю: переможець – К. Туман, другий – І. Науменко. Неповним «зірковим» складом, але глухівчани таки ввійшли до призового сектору юніорського ECO expert: третій – Борщ, четвертий – Науменко, п’ятий – Туман.

Головним винуватцем урочистостей у наших судномоделістів, безумовно, можна вважати майстра спорту Дмитра БОРЩА. Свої досягнення він прокоментував так:

- Готувався до цих стартів дуже ретельно. Вдячний Миколі Михайловичу за його роботу, терплячість, настанови. Вважаю цей чемпіонат для себе вдалим, але розслаблятися не збираюся, адже незабаром головні старти сезону – у Варшаві, на світовому чемпіонаті.

Андрій КОВАЛЕНКО



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости