Новость из категории: Статті

Прогулянка з мокрими ногами – чи потрібна вона в дитсадку?

Деякі батьки глухівських малюків обурені тим, що їхніх синів та дочок виводять на прогулянку в дитячому садочку при поганій погоді. «Яка може бути гульня в калюжах?! – говорить місцева мешканка, мати 4-річної Катрусі. – Кожного дня я забираю дитину з садочка з мокрими ногами! Виявляється, це вона їх під час прогулянки намочила, і цілий день так і була в тих колготах та шкарпетках! А додому йде в чоботах, у яких вода хлюпає, бо вони ж не висохли, стояли у шафі. Після таких відвідувань дошкільного закладу ми сидимо вдома на лікарняному по 2 тижні, приймаємо антибіотики та інші сильнодіючі медичні препарати. Кому потрібні такі прогулянки?».

Як зізналася ще одна жіночка, батьки неодноразово виносили дане питання на рівні свого дитсадка, але вихователі, посилаючись на вимоги методиста, все одно ведуть дітлахів на вулицю навіть якщо там стоять калюжі. Отже, ситуація досить складна. З одного боку здоров’я дітей та вимоги їх батьків щодо перебування малюків у ДНЗ, а з другого – правила, яких повинні дотримуватись співробітники садочків. Ми вирішили розібратись у цьому питанні та спробували вияснити, хто тут правий. Так, згідно головного документу – санітарного регламенту роботи ДНЗ, прогулянки є обов’язковим режимним моментом у садочках. Адже перебування на свіжому повітрі – одне з головних задоволень в житті малюка, важлива умова для здоров’я дітей, що має велике значення для фізичного розвитку дошкільника. Прогулянка є першим і найбільш доступним засобом загартовування дитячого організму. Вона сприяє підвищенню його витривалості й стійкості до несприятливих впливів зовнішнього середовища, особливо до простудних захворювань. На прогулянці діти грають, багато рухаються. Рухи підсилюють обмін речовин, кровообіг, газообмін, покращують апетит. Діти навчаються долати різні перешкоди, стають більш рухливими, спритними, сміливими, витривалими. У них виробляються рухові вміння та навички, зміцнюється м’язова система, підвищується життєвий тонус. Прогулянка сприяє розумовому розвитку, оскільки діти отримують багато нових вражень і знань про навколишній світ. Одягання дітей потрібно організувати так, щоб не витрачати багато часу і щоб їм не доводилося довго чекати один одного. В ідеалі виводити малюків двома підгрупами. Дітей з ослабленим здоров’ям рекомендується одягати та виводити на вулицю з другою підгрупою, а заводити з прогулянки з першою підгрупою. Вихователь повинен навчити дітей одягатися і роздягатися самостійно і в певній послідовності. Спочатку всі вони одягають штани, взуття, потім хустку, пальто, шапку, шарф і рукавиці. При поверненні з прогулянки роздягаються у зворотному порядку. Малюків допомагає одягати помічник вихователя, даючи, проте, їм можливість самим зробити те, що вони можуть. Коли у дітей виробляться навички одягання та роздягання, то вони будуть робити це швидко і акуратно, вихователь допомагає їм в окремих випадках (застебнути ґудзик, зав’язати шарф тощо). У сиру, дощову погоду (особливо навесні і восени) слід організувати малорухомі ігри, які не вимагають великого простору. Узимку з дітьми 3-4-го років життя можна здійснювати прогулянки при температурі повітря не нижче -10-12°С, зі старшими (5-6-го років життя) -18-22°С.
 
Для того щоб під час прогулянки взимку тепловий стан дітей не порушувався, потрібно враховувати послідовність динамічних рухів, відпочинок та спокійні ігри. Активна діяльність дітей на прогулянці потребує правильного підбору одягу. Вбрання має бути зручним, не ускладнювати рухи. Дорослий повинен так продумати зміст прогулянки, щоб діти не переохолоджувалися і водночас не перегрівалися. Різноманітні заняття на свіжому повітрі розвивають рухові можливості дітей, сприяють підвищенню рівня їх фізичної підготовленості та загартуванню організму. Отже, необхідність прогулянок для малюків важко переоцінити. Та ми все ж таки звернулись за коментарями відносно даного спору до начальника відділу освіти Людмили Васянович. Зі слів Людмили Григорівни, звісно ж, у кожному дитячому садочку є спеціаліст, який відповідає за проведення прогулянок і саме він вирішує, чи можна цього конкретного дня виводити дітей на вулицю.
 
Отже, якщо батьки виступають проти прогулянок у дощову погоду, то це питання вирішуються на місці, з керівництвом дошкільних установ. Але багато в нашому місті і тих батьків, що, навпаки, висловлюються за прогулянки при любій погоді. Нерідко доводиться спостерігати за дітками, що просто валяються у снігу та міряють калюжі. Матусі цих хлопчиків та дівчаток кажуть, що вони спеціально організовують таке дозвілля своїм крихіткам з оздоровчою метою. «Це і є справжнє загартування, головне щоб чоботи були якісними і не пропускали воду», - коментує мати 3-річного Сашка, якого кожного дня можна побачити посеред найбільшої калюжі.
 
Оксана Ковальова


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости