Новина з категорії: Культура

Наварила борщику в полив’янім горщику

Наш борщ є своєрідною візитною карткою України. Подейкують, що страву вигадали осілі на хуторах козаки. І вже 300 - 400 років ласують цією добренною стравою і у великих містах, і у маленьких селах. Саме українській страві - борщу було присвячено народознавчу світлицю "Наварила борщику в полив’янім горщику". Ведуча свята художній керівник Цигикал Людмила розповідає які існують в України види борщу. Здавна в Україні існувало три різновиди борщу: перший - червоний, наче налитий полум'ям, готували з капустою, буряком, морквою, пастернаком, картоплею. У святкові й недільні дні наші предки варили борщ на м'ясній юшці, а у будні засмажували салом з часником чи цибулею. Як приходила довгождана весна - варили щавелевий, зелений, або весняний борщ з молодим щавлем, кропивою, лободою, листям городнього буряка, засмажуючи круто звареним яйцем і сметаною. Так само як і червоний, зелений борщ у піст готували без сала і м'яса, на олії, з грибами та рибою.

А потім господар (Василько В. Є.) та господиня (Рибалко Галина) запрошують скуштувати наш український борщ, які приготували жіночки, члени клубу "Розрада" - Картава О. Є., Бобровицька Г. В., Цигикал Л. М., Московченко О. М. Головним оцінювачем цієї страви був найстарший член клубу - Василько В. Є. Він сказав, що всі страви приготовлено на відмінно. А який же борщ без пампушок, пишних, кругленьких, в печі випечених, часником пересипаних. Чудові пампушки були приготовлені дбайливими руками Онічко Лариси. На заході звучали вірші та гуморески, прислів’я, приказки про український борщ. Ось бачите яку силу має борщ. Недарма він визнаний одним зі ста блюд, які люблять і залюбки їдять жителі планети Земля
 
Пинчук А. П - завідувач КЗ " Сільська бібліотека" Дунаєцької сільської ради


Поділитися в соціальних мережах:

Знайшли помилку у статті? Виділіть слово/кілька слів та натисніть Ctrl+Enter

Схожі новини