Новость из категории: Статті

Політичний аналіз: кіт в мішку чи успішна країна!?

Для початку розглянемо стан в якому знаходиться українське суспільство це важливо. Як і за кожних виборів прихильники обох кандидатів палко підтримують своїх обранців. Якщо раніше політичну рекламу, ідеї та смисли впроваджували медіа ресурси та друковані видання, то тепер смальцю у вогонь додали соціальні мережі. Наразі, там відбувається справжня війна.

З перемогами, поразками, сльозами, радістю, розчаруваннями, з’ясовуються стосунки між друзями та навіть ріднею. На днях обговорила ситуацію з гарним психологом і ми разом прийшли до невтішного висновку. Якщо б можна було порівняти українське суспільство з організмом людини, то найбільше ситуація схожа на автоімунне захворювання. Тобто таке, при якому імунна система організму не захищає себе, а навпаки атакує свої білки. А тепер спробуємо провести діагностику. Ви використовуєте слова «злочинна», «зелень», «порохобот», «свинарчук», «барига» (жаргоне слово, той хто скуповує та продає крадене), «зубожіння», «всі українці виїхали», «депутати з сім’ями втекли», «зелені шмарклі», «щоб ти здох» - можна впевнено сказати, що вас вразив інформаційний вірус.
У вас відчуття тривоги, вас ображають критичні дописи про вашого кандидата в Президенти, ви посварилися з близьким або рідними, ви пов’язуєте особисте щастя з перемогою або поразкою Петра Порошенка чи Володимира Зеленського? Мої співчуття, вас інфіковано. Що робити? Для початку, якщо знайшли ознаки заспокойтесь. Весна, можна поїхати на дачу не взявши при цьому телефон. Не слідкувати пару днів за новинами. Зробити список особистих пріоритетів, нагальних проблем та скласти план дій на майбутній рік. Далі найскладніше... Треба зрозуміти яке відношення має кандидат в Президенти до вашого життя і чому ви переклали особисті розчарування на його опонента. Далі чесно визнати хто винен в тому, що у вас не склалось. Це необхідно зробити, це знищить чари накладені на вас професіоналами, які після виборів куплять собі нову віллу, а вам залишиться тільки гіркий посмак заспокійливого та розчарування. Тепер можна проаналізувати виборчу компанію. Одразу зазначу, що мені не подобаються обидва кандидати, але ситуація як в радянській їдальні, коли серед поганої їжі треба щось обирати. Шкода, що передвиборча компанія змагалась формами, а не смислами. Після виходу в другий тур двох кандидатів Володимира Зеленського та Петра Порошенко компанія зосередилась на.. аналізах. Штаб Володимира Зеленського запропонував замість обговорення програм перформенси та відео звернення. Чинний Президент прийняв естафету та долучився до гри. Але це скоріше нагадувало бій з тінню. Володимир Зеленський замість обіцяної розширеної прес-конференції виклав 6 відео, замість зустрічей з виборцями вважав за краще зустрітися з президентом Франції Еммануелем Макроном. Незрозуміла пропозиція Володимира Зеленського розширити Норманську групу долучивши Британію, дипломатичною мовою виглядала як звинувачення в тому, що норманський формат Україна+Франція+Німеччина невдалий. До того ж, враховуючи вкрай напруженні стосунки між Британією та Росією, виглядало це незграбно. Єдиною людиною від українського суспільства, якій вдалося отримати відповідь на питання став Мустафи Джемілєв. Як завжди відповідав не Володимир Зеленський, знов говорив штаб. Це не дивно, бо за поважною постаттю Джемілєва стоїть масштабна громада у півтора мільйона мусульман. Особисто я не можу спиратися на слова радників, але з відповіді штабу можна зрозуміти, що Крим це Україна, війна не припиниться, перемовин президента на окупованих територій категорично заперечуються, як і Норманський формат перемовин. Фахівці зазначили, що економічна програма також слабка та ризикована й більш нагадує оптимістичні гасла.
 
Це не надихає, бо в цьому році Україні треба віддати 10 мільярдів міжнародної позики, а якщо додати війну потужне соціальне навантаження ситуація виглядає майже критичною. Ще зі штабу ми дізналися, що Володимир Зеленський буде делегувати свої функції, тобто замість нього будуть працювати довірені особи. Вчора, вже делегований на дебати з Петром Порошенком, пан Данилюк вимушений був відмовитися від аудиту Національного банку, бо ця інформація визвала бурхливу реакцію в інвесторів. Підсумувавши уривки інформації про які недоліки в майбутнього кандидата можемо говорити: профнепридатність, відсутність досвіту, нез’ясована громадянська позиція, несамостійність, нерозуміння міжнародної політики та протоколу, відмова служити в ЗСУ, дещо вульгарна манера спілкування, відсутність команди та нових облич. З хорошого можна сказати про фантастичну президентську компанію до першого туру виборів та великі сподівання його виборців на добрі зміни. Довіра та любов людей це безцінний бонус для молодого та симпатичного кандидата в Президенти. Петро Порошенко за останній місяць дав більше інтерв’ю ніж за всю свою каденцію. Мене багато разів просили сказати щось критичне в адресу Порошенка й тому я порушую свій принцип не критикувати головнокомандувача під час війни.
 
Що було поганого: провальна кадрова політика, майже абсолютне зневажання культурою, розфарбована незрозумілими кольорами шароварна ідеологія, провальна інформаційна політика, коли кажуть про вкрадені мільярди то я можу спитати тільки про один, а саме «науковий фонд президента». Особисто я дуже радію відновленню історичної справедливості з надбанням Томасу, але категорично проти клерикалізму. В моєму списку критики немає тарифів, бо Україна багато років жила в борг і величезні суми витрачали на вітер. Тепер, після шоку все поступово буде налагоджуватися. З позивного в діяльності Петра Порошенка : блискуча міжнародна дипломатія. Петру Порошенко вдалося те чого не зміг Саакашвілі, а саме згуртувати навколо України весь цивілізований світ. Російська Федерація знекровлюється санкціями, закриваються заводи не отримуються новітні технології. Євроінтеграція та безвіз неймовірне досягнення. Розмови про трудову міграцію безпідставні. За даними ООН трудова міграція у світі складає 164 млн осіб з яких 68% європейці та американці. Наші виробники після торгової війни з Росією у 2013-му році мають змогу продавати товари в Євросоюзі завдячуючи євро асоціації, це плюс. Абсолютна та безперечна свобода слова та вибору, це стосується також преси та релігійних громад.
 
Децентралізація дає фантастичні результати в тих містах та громадах які нею скористалися. Відновлені Збройні Сили України, тисячі людей отримали роботу та зарплатню. Далеко ходити не треба, просто подивитися на відбудовану військову частину, майже кожного дня здаються нові об’єкти. Українській кінематограф звільнено від податків та за підтримки Мінкультури стрімко розвивається. Минулої осені глухівчани змогли скористатися програмою МІП та переглянути новітнє кіно високої якості. А ще є те чому немає ціни, а саме –демократія. 21-го квітня ми обернемо Президента України. Хто б ним не став, ця людина отримає велику відповідальність за 45-мілльйону країну, яка знаходиться в стані війни. Символічно, що це станеться у Вербну Неділю. В ту саму неділю, коли Ісус Христос під радісні крики натовпу заїхав в Єрусалим, та вже за три дні був зраджений. В мене нема апокаліптичних передчуттів, мене не лякають страшні прогнози, бо ми вистояли в 14-му, стали сильнішими, та мудрішими.
 
Я пишаюся своєю країною. Вчора коли горіла перлина Європи Собор Паризької Богоматері сипались повідомлення про те, що все зруйновано, що згоріли безцінні українські реліквії, що це страшний знак. Зранку з’ясувалось, все не так страшно, згоріла лише частина реставрована у 19-му столітті, реліквії збережені, навіть орган залишився неушкодженим, а майбутня реставрація собору об’єднала Євросоюз. Все буде добре і не треба забувати, що Україна парламентсько-президентська республіка, а тому вже надважливо зосередивсь на виборах у Верховну Раду й дати відсіч популістам та брехунам.
 
Громадський діяч Ірина Юсупова-Кобзар


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости