Новость из категории: Статті

Будинок з хворобами

Родина з Глухова, вдосталь наскитавшись по знайомим квартирам, нарешті придбала собі окреме житло – власне! Радощам не було меж: однаковісінько стрибали від щастя і дорослі, і діти. Та десь приблизно через рік усім стало не до веселощів, адже різко погіршало здоров'я членів сім'ї. Особливо страждала малеча – кудись подівалась життєва енергія, імунітет, жага до пізнавання світу, активність, апетит і сон. На зміну їм прийшли млявість, дратівливість, апатія, постійні застуди, болі всередині. В мами з татком також погіршився стан здоров'я, але вони списували це на втому: мовляв, у приватному будинку багато роботи!

З часом зрозуміли, що річ не у втомі, а у чомусь іншому. Пройшовши обстеження у різних спеціалістів, родина так і не отримала чіткої відповіді, звідки ці хвороби взялися у всіх та за такий короткий час? І ось одного разу, до жінки дійшло: винуватицею всіх проблем може бути питна вода зі свердловини, розташованої у дворі! Глухівчанка віднесла H2O на аналіз, і її підозри підтвердилися! Наявність нітратів у воді перевищує норму в кілька разів, тож вживати її не можна! Кореспондент газети «Кур'єр» попросила прокоментувати дану ситуацію завідуючу глухівської СЄС Марину Матвієнко, і ось що вона розповіла: «Нітрати – це солі азотної кислоти. Вони потрапляють у воду із побутовими та сільськогосподарськими стоками (з полів, які обробляються добривами, тваринницьких та птахоферм, вигрібних ям та дворових вбиралень тощо). Найбільша концентрація нітратів спостерігається у поверхневих джерелах, ґрунтових водах та дворових колодязях. У даному випадку велика кількість нітратів пояснюється тим, що свердловина вирита не глибоко. Потрапляючи до організму нітрати перетворюють гемоглобін крові на метгемоглобін – сполуку, що не здатна переносити кисень, і спричиняють дефіцит кисню в клітинах (гіпоксію).
 
Особливо небезпечним це є для дітей. Цьому сприяє цілий ряд факторів: незрілість захисної системи організму (особливого ферменту – метгемоглобінредуктази, який відновлює гемоглобін) наявність особливого дитячого гемоглобіну, який значно легше перетворюється на метгемоглобін, низька кислотність шлункового соку, споживання більшої кількості рідини на кг маси тіла тощо. Рівень метгемоглобіну вище 50 % може бути смертельним. У менших концентраціях це проявлятиметься млявістю, втомлюваністю, розвитком вегето-судинної дистонії, серцево-судинних порушень, зниженням працездатності й адаптаційних резервів організму, ціанозом, а у дітей, крім цього, порушенням фізичного розвитку, зниженням уваги та концентрації під час навчання. Нітрати здатні викликати хронічну інтоксикацію. Отримані незаперечні факти про імунодепресивну дію нітратів, яка проявляється значним зниженням стійкості організму до дії канцерогенних та мутагенних агентів, а також доведена роль хронічної нітратної інтоксикації у формуванні виразки шлунка. Нітрати пригнічують функцію щитоподібної залози, що є особливо небезпечним у регіонах із йододефіцитом. Крім того, нітратна інтоксикація у вагітних жінок може спричини викидні та мертвонародження, а у чоловіків негативно впливає на функцію сім’яників, тобто може бути однією з причин безпліддя. Допустима концентрація нітратів у питній воді складає 50 мг/л.
 
Дуже важливим є розташування і обладнання джерела та/або колодязя (вище по рельєфу та на достатній відстані від джерел забруднення (вбиральні, хліву, сільськогосподарських угідь, на яких застосовуються органічні та азотні добрива), наявність герметичного відмощення, кришки, регулярність чистки тощо). Зазвичай, чим глибшим є рівень джерела води – тим вона чистіша. Також, важливо знати, що нітрати – це термостійкі сполуки, тобто вони не знищуються при кип’ятінні. Крім того, концентрація нітратів у воді зростає з часом (шляхом активності нітрифікуючих бактерій), тому вживайте питну воду свіжою, а відкриті пляшки зберігайте у холоді. Особливою групою ризику є немовлята, які перебувають на штучному вигодовуванні. Тому варто ще раз нагадати мамам: грудне вигодовування – найкраще для Вашої дитини! Але якщо воно виявилось неможливим – ніколи не використовуйте для приготування суміші неперевірену колодязну воду!». Марина Леонідівна звертається до читачів з проханням бути уважними до свого здоров'я та здоров'я своїх близьких, і обов'язково перевірити воду в лабораторії СЕС. Особливо якщо в родині є діти до 3 років та пенсіонери. «Усього по Глухівському району 263 дитини до 3 років, з них 16 користуються водою з шахтових колодязів, а 42- з індивідуальних, - коментує М. Матвієнко. – за 6 місяців поточного року зроблені аналізи 12 загальних колодязів, у 7 виявлено перевищення норми у 8 разів, а що стосується індивідуальних свердловин, то з 19 перевірених у 4 вміст нітратів у 3,7 раза більше норми.
 
В цілому ж 60-70% колодязів заражені нітратами, і вживати воду з них категорично заборонено. Про це людей інформують шляхом оповіщення. А вже пити чи ні – вирішують самі люди. Відповідальність за стан дітей лежить на їх батьках. Та, як мені відомо, майже всі мами та татусі відносяться до даної проблеми серйозно, і якщо домашня вода не годиться до вживання, то вони набирають її з інших джерел або ж купують». 2 роки тому ми вже писали про багатодітну родину з Уздиці, в якій хлопчик – дошкільнятко стрімко танув, буквально на очах перетворюючись у суху мляву істоту. Коли батьки дитинки відвезли до Глухівської СЕС воду на аналіз і виявилося, що вона заражена нітратами, що і викликало серйозні хвороби у маленького, родина перестала вживати в їжу цю воду, а перейшла на артезіанську свердловину, що на іншому кінці села.
 
Звісно ж, це додало певних проблем (тягати туди – сюди пляшки та баклажки), але зайві турботи того варті: хлопчина видужував на очах! На момент приїзду в село автора цієї статті, 6-річний малюк, рожевощокий та активний, вже бігав і радів життю. Кореспондент поцікавилася у Марини Матвієнко, чим же обумовлений такий високий процент хімічної забрудненості, і почула у відповідь, що причина - у безконтрольному використанні нітратів аграріями. Ґрунт заражений вже з 1990 – 2000 років, коли поля активно оброблялись шкідливими речовинами. Зараз добрива коштують дорого, і вже не так їх використовують для вирощування культур. Але саме зараз ми всі пожинаємо плоди тогочасної обробки.
 
Оксана Ковальова


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости