Новость из категории: Статті

Заборона є, пластикові пляшки – теж?!

В липні місяці ветеринарна лабораторія, котра існує на продовольчому ринку Глухова, категорично заборонила використовувати в продажу молока пластиковий посуд. Такі повідомлення працівники лабораторії розвісили по всьому павільйону, над головами молочниць. Кореспондент газети «Кур'єр» зробила свій перший рейд через кілька днів після нововведення, але побачила, що його ніхто не дотримується.

Продавчині казали, що покупці приходять без банок, тому що скло б’ється, тож беруть молоко в пляшках. Адміністрація прокоментувала, що бореться з цим явищем, та пройшло замало часу аби робити якісь висновки. Ветеринарні лікарі відповіли, що в кожній ситуації треба залишатися людьми, тому вони й не ганяють тих нещасних селянок, що годують сім’ї лише завдяки коровам. Минув місяць, і автор матеріалу знову на об’єкті, і знову така ж картина: над головами молочниць – таблички з забороною, а на прилавках – батареї пластикових пляшок. «Покупці відмовляються брати молоко, якщо воно не в нашому посуді, - виправдовується пані Олена. – Людям зручно так як є, навіщо щось міняти?!». З нею солідарна і сусідка по торговельному ряду Наталя. «Підійшла одна жіночка, скаржиться, що без банки, а так хочеться свіженького молочка, от і взяла півлітру в тарі з мінералки», - ділиться своєю історією співрозмовниця. Поспілкувалася кореспондент і з пенсіонеркою, котра назвалася Людмилою. Глухівчанка обурена цими правилами: «Кому яка справа до того, яке я купую молоко? Я довіряю своїй постійній продавчині, впевнена, що вона по смітниках не ходить! А тягати трьохлітрову банку з молоком півдня я не збираюся» Це дуже незручно!». Працівники лабораторії кажуть, що поки покупці самі не перестануть брати товар у пляшках, ситуацію не виправити! Адже порятунок утопаючих – справа рук самих потопаючих! Як виявилося, далеко не всіх влаштовує продаж молочної продукції в пластику.
 
Так, місцева мешканка Ольга вважає, що брати молоко в пляшці - це вкрай небезпечно! «Ми тримали корову багато років, коли ще не було пластику, - розповідає пенсіонер Олександр. – Молоко завжди продавали, маючи додатковий дохід. На ринок виходили рідко, здебільшого торгували з дому, сусіди приходили до нас самі. Завжди весь двір був заставлений банками різних об’ємів, а довготривала процедура миття скляного посуду займала весь вільний від доїння та годування час. Ми з дружиною ті баночки вимивали у чотирьох водах: без хімічних засобів – содою! Спочатку мили гарячою водою, обпікаючи руки, потім полоскали холодною під дворовою колонкою – аж руки в шпару заходилися! Чистий блискучий посуд сушили на паркані, який теж ретельно мили, особливо ту верхню частину, яка служила рогачем для банки. А зараз що? Замість скляної якісної тари – пляшки незрозуміло з чого. Хто їх миє? З власного досвіду скажу, що молоко відмивається лише кип’яченою водою, а пляшки від гарячого стискаються і псуються, тож їх просто полощуть в холодній воді! І це – в кращому разі. Впевнений, що аби залишити посуд в цілісності, продавчині не гребують наливати молоко в брудні пляшки, знайдені на смітниках!». Третій рейд до молочного павільйону кореспондент зробила в середині серпня, тобто через півтора місяця після заборони. І що ж? Все як і було: молоко реалізується в пляшках. Господині стверджують, що тару беруть у себе вдома, мовляв, купують мінеральну воду. Важко в це віриться. Родина, яка виживає з продажу молочної продукції, навряд чи буде балувати себе магазинною водичкою. Тим більш в такій кількості: до 10 пляшок місткістю 1 -1,5 літрі щоденно! Хіба що ванни приймають виключно в мінералці!
 
Оксана Ковальова


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости