Новость из категории: Статті

Міняю цибулю на картоплю!

Василь із Херсона поділився з газетою «Кур'єр» секретами осіннього продуктового обміну. З цим чоловіком кореспондент познайомилася по дорозі з дитсадочка, звідки вела свою дитину, до автобусної зупинки. На узбіччі дороги раптово з'явився фургон, а двоє осіб активно зазивали перехожих підходити до них. Підійшла й автор статті. Виявилося, що хлопці із Херсона приїхали до Глухова 40 хвилин тому. І відразу ж приступили до справи: відкрили тент, щоб усі бачили цибулю у мішках. Свій продукт гості з півдня оцінюють по 8 грн за кілограм. На картоплю міняють по курсу 1/1. Купують другий хліб по 8 грн. Сітка цибулі коштує приблизно 133 гривні. Всі луковички – немов на підбір: однакового розміру, невеличкі. Запитую у продавців, по якому принципу пакували сітки. У відповідь почула, що цибулю сортує спеціальна машина, і людські руки її не торкалися. Розмір обирали найбільш популярний: середній. Хоча є любителі великих цибулин, як апельсин.

Співрозмовники зізнаються, що в цілому ж глухівчани по – різному реагують на приїжджих закупників. Одні везуть картоплю мішками на велосипедах і скутерах, навіть вже по 3 рази встигли за півгодини. Інші кажуть, що задешево приймають, тож не поспішають розлучатися зі своїм добром. А є й такі, що залюбки здійснюють обмін. «Ми полюбляємо смажену цибулю, я сама можу з'їсти цілу сковорідку, - каже пенсіонерка Катерина. – Гроші на неї витрачати не треба: виростили картоплю і здійснили вигідний бартер!». З нею солідарна і Тетяна, також жіночка поважного віку. Шуткує: «Цибуля з картоплею – це вже не сама картопля, це значно смачніше!». А молода мати Ірина, навпаки, стверджує, що для її сім'ї однієї цибулини вистачає на тиждень. Тож не баче сенсу купувати сітку у херсончан. «Мені дешевше по кілограму кожного місяця брати», - каже жіночка. «Дуже важкий неврожайний рік видався, нічого здавати чи міняти, - зі смутком говорить Сергій, чоловік зрілого віку. – Економніше буде їсти ячнєву крупу!». З – за неврожаю глухівчани нинішнього року майже перестали міняти картоплю на кавуни. Якщо минулої осені люди завантажували цілі причепи автівок бахчовими, то тепер навіть по 1 штучці мало хто бере.
 
«Кавун – то вода, краще вже цибулі підсмажити та наїстись!», - з розумінням ставиться до огородньо – кухонної ситуації Василь із Херсону. І додає, що його колега – земляк простояв 2 тижні в Глухові біля кафе «Дует» з кавунами, міняючи їх на картоплю у відношенні 1/1,5, при тому, що другий хліб приймався по 7 грн за кіло. Охочих – майже 0. «Один чоловік зізнався, що здавав десь картоплю по 8.50, - коментує закупівець. – А ще хтось казав, що вдалося навіть по 10 гривень збагрити!». На запитання кореспондента, чи довго вони тут стоятимуть, Василь відповів, що розраховують вранці рушити на інше місце, в приватний сектор, ближче до підвалів з картоплею. Може, хоч це підштовхне господарів на здачу та обмін?
 
Оксана Ковальова


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости