Новость из категории: Культура

Презентація Євангеліє

Визначною подією 12 грудня цього року стала презентація першого в Україні повного факсимільного видання "Реймського Євангелія”, яка відбулася в Глухівській центральній районній бібліотеці. Ця священна книга відома у світі як Євангеліє Анни Ярославни – королеви Франції, дочки Ярослава Мудрого. Проєкт видання унікального кирилично-глаголичного рукописного Реймського Євангелія, що дотепер зберігається у муніципальній бібліотеці м. Реймс (Франція), реалізовано Національним заповідником «Софія Київська» у співпраці з видавництвом «Горобець» у рамках видавничого проєкту «Повертаємо в Україну культурну спадщину». Презентації вже пройшли у Франції, Києві, Ніжині, інших містах України, і ми горді, що в цей ряд потрапив і наш древній Глухів.

На сьогодні вийшло 300 примірників "Реймського Євангелія”, які будуть подаровані бібліотекам, меценатам і 4 екземпляри — у Реймську бібліотеку. На випуск решти 700 примірників будуть шукати благодійні кошти. Знаменно, що презентація в Глухові розпочався виступом Народного камерного хору духовної музики міського палацу культури. Хор, яким понад тридцять років керує Катерини Кобзар, продовжує Глухівську хорову традицію і в репертуарі якого включені твори наших славних земляків М. Березовського та Дмитра Бортнянського. Слід сказати, що музика допомогла численній аудиторії ввійти у світ духовної книги, як і інсценізація діалогу Ярослава Мудрого зі своєю дочкою Анною у виконанні студентів Глухівського національного педагогічного університету ім. О. Довженка наблизила слухачів до епохи Київської Русі. Велике зацікавлення виявили присутні до перегляду на Smart-TV презентації факсимільного видання «Реймського Євангелія», яка проходила в Національному заповіднику «Софія Київська» в жовтні цього року. Змістовним був виступ Віктора Заїки - краєзнавця, релігієзнавця, члена Національної спілки журналістів України, вчителя історії Слоутського НВК, котрий аналізуючи найдавнішу писемну пам’ятку Київської Русі, зазначив що вона повертає нас в часи, коли Русь була важливою складовою частиною єдиної Європи, що розвивалася, і наші пращури могли на рівних спілкуватися з європейськими державами та взаємно збагачувати один одного. У виступі Миколи Гурця, члена Національної спілки журналістів України, поета, краєзнавця, працівника культури Березівської ОТГ, прозвучали думки, що презентація і Лавришівського, і Реймського Євангелій не випадково проходить в древньому Глухові, адже наше місто було не тільки адміністративною столицею Лівобережної України, але й культурним і духовним центром Гетьманщини ХVIII століття.
 
Тут були написані козацькі літописи; дослідники також стверджують, що саме тут була створена знаменита «Історія Русів» полковником Олександром фон-дер Бріггеном (с. Слоут) та українським істориком, етнографом Олександром Марковичем (с. Сваркове), яка мала вплив на українську історичну літературу, і якою захоплювався Тарас Шевченко. Перевидання сакральної літератури - це крок до збагачення української літературної мови, словникового запасу учнівської та студентської молоді. Радісне пожвавлення в аудиторії викликало представлення факсимільних видань «Реймського Євангелія» та факсимільного рукопису «Віденський Октоїх», оригінал якого знаходиться у Віденській національній бібліотеці. Ці дорогі реліквії передали з Києва Ганна Горобець - директор ТОВ «Видавництво «Горобець» та Діана Шамрай - куратор міжнародних проєктів видавництва «Горобець», вже відомі в нашому місті особистості. Саме вони презентували в Глухівській бібліотеці в травні 2019 року факсимільні видання Лавришівського та Холмського Євангелій. За що їм велика подяка від глухівчан. Позитивним доповненням презентації були музичні виступи учнів 3 класу школи мистецтв ім. Максима Березовського Вероніки Карась та Віолетти Нікольської (викладач Наталія Шаройко, концертмейстер Валерія Рябініна) та пісня на слова і музику Тараса Петриненка «Господи помилуй нас» у виконанні Аліси Ковальової. Ганна Горобець у телефонній розмові пообіцяла, що в прийдешніх роках ще будуть зустрічі представників київського видавництва з глухівчанами і будуть цінні книжкові подарунки. То ж будемо чекати.
 
Ніна Шубнікова


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости