Новость из категории: Інформація

В Україні ухвалили масштабну реформу виборів: як тепер будемо голосувати

Народні депутати проголосували за новий Виборчий кодекс , який скасовує мажоритарку і вводить пропорційну систему виборів із відкритими партійними списками. Якщо президент України Володимир Зеленський підпише законопроєкт, українці голосуватимуть по-новому вже з 2020 року.

За таке рішення у четвер, 19 грудня, проголосували 330 народних депутатів. Зазначимо, що вперше кодекс був проголосований в цілому ще 11 липня, проте 13 вересня Зеленський ветував законопроєкт і передав до парламенту свої пропозиції. Народні депутати повторно проголосували за документ із побажаннями президента, і тепер закон має набути чинності вже з 2020 року.

 

Головні нововведення щодо виборів :

Верховна Рада відмовилася від змішаної системи виборів із мажоритаркою.

Вводяться відкриті партійні списки з регіональними округами.

Прохідний бар'єр для партій становить 5%.

Виборець зобов'язаний проголосувати і за партію, і за одного з її кандидатів у регіональному списку.

Регіональним кандидатам треба зібрати 25% виборчої квоти голосів, щоб потрапити у "прохідну" частину списку.

Ключові зміни. Як будемо голосувати

Н айголовніша зміна, яка обговорювалася політиками і громадськістю ще з моменту обрання Верховної Ради попереднього скликання – скасування змішаної виборчої системи, яка по суті ліквідовує мажоритарку.

Питання стояло досить гостро, окремих мажоритарників звинувачували в тому, що свої місця у Раді вони отримують завдяки підкупу виборців. На окремих округах навіть розгорталися неабиякі баталії за голоси місцевих жителів.

Але відтепер голосування проводитиметься за відкритими списками.Партії подаватимуть загальнонаціональний список кандидатів, в якому буде не більше ніж 450 претендентів, що дорівнює конституційному складу Ради. Але тільки 9 кандидатів залишатимуться в цьому списку, інші будуть розподілені по 27 регіональних. У кожному може бути від 5 до 17 кандидатів.

Прохідний бар'єр для партій залишається колишнім – 5%.

Виборці мають проголосувати і за партію, і за її кандидата у регіональному списку. Таким чином, якщо партія набирає 5 і більше відсотків голосів, вона автоматично отримує 9 мандатів із загальнонаціонального списку.

Кандидатам з регіональних списків буде складніше, щоб потрапити на початок списку, їм треба зібрати не менше 25% виборчої квоти голосів. Тобто чим більше у тебе голосів, тим ти вище підіймаєшся у списку, а отже отримуєш більше шансів стати народним депутатом.

По суті, це і називається відкритими списками. Раніше партія самостійно формувала список, тепер список своїми голосами формуватиме виборець. За підсумками голосування ЦВК визначатиме кількість голосів, необхідну для отримання одного мандата для партій, які подолали 5% бар'єр. Для цього кількість голосів у загальнодержавному окрузі та всі регіональні списки партій поділять на 450 – кількість депутатських місць у парламенті.

Тут же все просто, чим більше голосів набирає партія та її кандидати за загальнонаціональним і регіональним списками, тим більше місць у парламенті. Згідно з нормами нового Виборчого кодексу, за таким самим принципом відбуватимуться і вибори обласних і міських рад у великих містах із населенням понад 90 тисяч. У містах із населенням менше 90 тисяч і сільрадах вибори відбуватимуться за багатомандатною мажоритарною системою, коли виборець має тільки один голос, але переможців на окрузі буде 2-3, які ранжуються за кількістю набраних голосів. Що стосується виборів мера у великих містах, вони відбуватимуться у два тури, а у малих – в один тур.

За інформацією obozrevatel.com



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости