Новость из категории: Статті

373 народні депутати - «ЗА», Андрій Деркач та «Опозиційна платформа за життя»- «НІ»

У вівторок, 3 вересня 2019 року, Верховна рада підтримала в другому читанні законопроект № 7203 про зняття депутатської недоторканності — за нього проголосували 373 народних депутати.

Що важливо знати про новий закон

Початково законопроект № 7203 був внесений у Раду п’ятим президентом України Петром Порошенком.

Рік тому Конституційний суд визнав його таким, що відповідає Конституції, а у вересні 2018 року Верховна Рада восьмого скликання підтримала ідею в подальшому розглянути саме проект Порошенка про зняття недоторканності (а не альтернативний депутатський).

Після обрання президентом Володимир Зеленський, який також обіцяв скасувати депутатську недоторканність, наполіг на тому, щоб Рада розглянула проект закону № 7203 як невідкладний.

Новий законопроект вирішили не подавати, щоб не затягувати процес скасування недоторканності, пояснив раніше представник президента у ВР, нинішній перший віце-спікер Ради Руслан Стефанчук.

Що він змінює в Конституції

Прийнятий закон передбачає вилучення двох абзаців зі статті 80 Конституції, які досі забезпечували народним депутатам недоторканність.

Мова йде про наступні речення:

 «Народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність»

 «Народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані».

Відтепер стаття 80 Конституції України матиме такий вигляд:

«Народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання в парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп».

Що відтепер зміниться для депутатів

Закон набуває чинності з 1 січня 2020 року.

Раніше для того, щоб затримати, заарештувати депутата або притягнути його до кримінальної відповідальності було потрібно три окремих рішення парламенту. Надіслати відповідні подання в Раду, наприклад, генеральний прокурор, після чого їх розглядав регламентний комітет парламенту. Лише після цього подання виносилися на голосування в сесійній залі.

Відтепер ця процедура скасовується. Після набуття законом чинності кожного депутата зможуть притягнути до кримінальної відповідальності за будь-які відповідні правопорушення за загальною процедурою — у тому числі в рамках антикорупційних розслідувань.

«Якщо депутат збиває людину, або кришує видобуток бурштину, або робить будь-який кримінальний злочин, він повинен нести відповідальність», — заявив Володимир Зеленський, виступаючи в Раді 3 вересня.

Це стосується і нардепів поточного скликання Ради.

Однак за депутатами зберегли депутатський індемнітет — тобто нардепи матимуть право вільно виступати і голосувати в парламенті - за це їх не можуть притягнути до відповідальності.

Фракції голосували таким чином:

«Слуга народу»: 252 голоси «за» із 252;

«Опозиційна платформа – за життя»: 27 не голосували, 17 – відсутні;

«Європейська солідарність»: 24 – «за», троє – утрималися;

«Батьківщина»: 23 – «за», один – відсутній;

Група «За майбутнє»: 22 – «за»;

«Голос»: 19 – «за», один – відсутній.

Але чимало нардепів прикривали цією тезою небажання голосувати за невигідне для багатьох депутатів рішення. Проти скасування недоторканності були лише соратники Бойка-Медведчука-Рабіновича. Їхній представник Василь Німченко вже анонсував звернення до Конституційного суду.

 

«В Україні склалася певна каста людей, яким чомусь закони писані інакше. До нещодавно до них належали депутати, судді та президент... Усі люди мають бути рівні перед законом... Я хотів би звернутися до президента, що це сьогодні не просто відновлення справедливості, не просто виконання обіцянок, це велика відповідальність, а для тих, хто при владі – велика спокуса», – зазначив під час розгляду законопроекту лідер партії «Голос» Святослав Вакарчук.

Зокрема, лідер "Європейської солідарності", п’ятий президент України Петро Порошенко заявив, що його фракція підтримала законопроєкт, "тому що у цих умовах ми несемо спільну відповідальність, щоби забезпечити незалежність парламенту. Ані мені, як п‘ятому президенту України, ані "Європейській Солідарності" нічого боятися. Ми діяли в рамках закону, і мета нашого перебування у Верховній Раді lХ скликання – рух країни до ЄС та НАТО. А це і означає верховенство права і рівність усіх перед законом!" - додав він.

Чинний президент Володимир Зеленський подякував усім депутатам за ухвалене рішення та пообіцяв, що "це лише початок".

Глава держави вважає, що цієї миті вдалося зробити неможливе, чого не вдавалося домогтися 20 років. За його словами, тепер в українському парламенті не буде "касти недоторканних".

Президент наголосив, що якщо депутат збиває людину або "кришує” видобуток бурштину, або вчиняє будь-який інший кримінальний злочин, то повинен нести відповідальність.

Водночас він розповів, що вчора "протягом дня і ночі дехто намагався зірвати” голосування за зняття депутатської недоторканності. "Думаю, громадяни здогадаються, хто ці люди, коли побачать поіменний список голосування: біля їх прізвища, на жаль, буде написано: "Проти”, - додав глава держави. Разом з тим, обіцянки українських парламентаріїв скасувати недоторканність Президент порівняв із "вічним двигуном” політичного життя.

"Українські депутати зробили дійсно геніальне відкриття — вони винайшли вічний двигун, вічний двигун політичного життя. Працює дуже просто — спочатку кандидати в депутати обіцяють зняти недоторканність, потім провалюють голосування, потім народ забуває, а на наступних виборах кандидатам є що обіцяти”, - зауважив Зеленський.

Він зазначив, що такі обіцянки "працюють” майже 20 останніх років, але наголосив, що "цьому гаджету час відправитися на звалище історії”.

Також зрадів через рішення Ради мер Києва Віталій Кличко.

"Не таємниця, що багато людей ішли в парламент, аби лобіювати свої інтереси, захищати свій бізнес, ховаючись за депутатською недоторканністю. Депутати повинні мати такі ж права, як і звичайні громадяни України, а не бути особливою кастою", - зазначив він.

Також підтримали законопроект і позафракційні депутати крім Андрія Деркача, який вирішив не голосувати.

Представник від нашого 159 округу Андрій Деркач на першому позачерговому засіданні, 29 серпня, коли розглядався законопроект № 7203 «Про зняття депутатської недоторканності» був відсутній, а 3 вересня, за прийняття цього законопроекту в другому читанні – не голосував.

На позачергових виборах 21 липня 2019 р. Деркач набрав 40,65%, або 26826 голосів виборців. 1 вересня на День міста наш депутат прославився роздачею безкоштовного морозива та надувних кульок. Та чи для цього його обирали та коли він нарешті почне працювати на користь держави та суспільства, мабуть, Андрій Деркач ще не визначився, щоб прийняти таке важливе рішення 21 рік було замало, але часу ще вдосталь.

P/S: Що це означатиме на практиці прийняття закону? Що мандат більше не є «корочкою» для уникнення кримінального переслідування, як це традиційно склалось в Україні. Тому можна погодитись з тим, що рішення дійсно має історичний характер.



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости