Новость из категории: Новини / Новини з відео

Hlukhiv fake news: Про легендарний жеківський трактор (відео)

Близько місяця тому, на останньому сесійному засіданні, колишній глухівський мер Юрій БУРЛАКА – судячи з усього, будучи під враженням від викриття у соціальних мережах незрозумілих оборудок людей з його оточення з «жеківським» трактором Т-150, висунув низку гучних звинувачень на адресу колишнього керівництва ВЖРЕКП та Миколи Андрійовича ДЕРКАЧА. Його інформацію дублювала газета «Неделя». 

Хоча в чомусь слова Бурлаки звучали переконливо, але все-ж потребували певних уточнень. За ними наш кореспондент вирішив звернутися до людини, котра, мабуть, більше ніж будь-хто знає подробиці справи - колишнього заступника міського голови Миколи Олександровича КОЛОШІ, котрий нині обіймає посаду керівника глухівського теплорайону. Пропонуємо повний запис бесіди з ним: 

- Як оцінюєте демарш Бурлаки, і що можете сказати стосовно придбання трактора Т-150К для ВЖРЕКП.

- Це, безумовно, дуже болюче питання. Стосовно інформації, яку оприлюднила газета "Неделя" від 26 грудня 2019 року №52 - це особиста думка Бурлаки, яка, вважаю, не відповідає дійсності.

- Як проходило 12 років тому придбанням для ВЖРЕКП снігоприбиральної техніки?

- Тоді до моїх обов’язків входив контроль за роботою комунальної сфери міста і в тому числі за діяльністю ВЖРЕКП. Одне з головних моїх завдань - зимове утримання доріг комунальної власності, тому числі 12,5 км шляхів місцевого значення. За безпеку руху транспортних засобів та пішоходів відповідало ВЖРЕКП, яке не мало у своєму розпорядженні потужної снігоприбиральної техніки. Між тим зими 2006-2010 років були сніжні, морозні, та з різкими перепадами температур.

- Хто приймав рішення щодо придбання для міста снігоприбиральної техніки, доля якої стала нині, можна сказати, каменем спотикання?

- Виділення коштів для цього вирішувалося на рівні міського голови та депутатів міської ради. Згідно з рішенням сесії, контроль за використанням коштів, виділених ВЖРЕКП для придбання техніки, було покладено на мене, як заступника міського голови.

- Як було придбано трактор Т-150К з навісним снігоприбиральним обладнанням?

- Його придбанню передувала серйозна підготовча робота. Ми зверталися
до різних підприємств-виробників потрібної нам техніки, дилерів з продажу. На нашу адресу надійшла велика кількість пропозицій. Вартість потрібної нам техніки коливалась в межах 360 - 450 тис.грн., в залежності від комплектації. За таких умов, маючи лише 250-270 тис.грн. проектних коштів, які до того ж ще й не надійшли на рахунки міської ради, мову вести про придбання нової сучасної техніки було чимось з області фантастики.
До речі, всі доказові матеріали вартості спецтехніки того періоду знаходяться у слідчому управлінні області, яке проводило слідчі дії.
Стосовно комплектації тракторів Т-150К Харківського тракторного заводу варто зазначити наступне:
- даний тип тракторів був один із найдешевших і комплектувався силовими агрегатами Харківського моторного заводу "Серп і молот" та більш вартісними російськими ЯМЗ. При замовленні Т-150К зі снігоприбиральним навісним обладнанням у Харкові необхідно було надати 100% передоплату та погодити тип комплектації. Нас таке не задовольняло через відсутність необхідних коштів.
Коли врешті зрозуміли, що з нашими фінансами придбати спецтехніку з ХТЗ нереально, надійшла інформація, що на заводі є декілька тракторів, які пройшли повну модернізацію та укомплектовані російським агрегатом. Вони належали підприємству "ЧернігівГазСпецСервіс". Воно виступало в ролі головного підрядника з реконструкції головних корпусів ХТЗ, і за несвоєчасну сплату за виконані роботи чернігівці описали трактори під реалізацію.
Нам грошей бракнуло і на них, але ціна модернізованих тракторів була значно нижчою ніж у виробників та дилерів.Зв'язавшись із представником "ЧернігівГазСпецСервісу" я разом з керівництвом ВЖРЕКП, за погодженням з міським головою, виїхали до Чернігова на оглядини техніки, яка уже перебувала на підприємстві. Побачене нас загалом задовольнило, але були сумніви, що гендиректор погодиться реалізувати свій Т-150К з навісним снігоприбиральним агрегатом за запропоновану нами ціну. Нам допомогло, що підприємству на той момент терміново треба було погасити борги по сплаті ПДВ. Саме ця обставина спонукала партнерів піти нам назустріч. Вони погодились на сплату першого внеску - 170 тис.грн., й доплату решти після виготовлення снігоприбирального навісного обладнання. Вже у Глухові ВЖРЕКП провів всі процедури, пов'язані з придбанням техніки та підписав угоду на постачання техніки.

- Хто був постачальником техніки?

- Трактор Т-150К з навісним снігоприбиральним обладнанням доставили трейлером з ХТЗ до ВЖРЕКП. Постачальник - згадуваний "ЧернігівГазСпецСервіс".

- Що являла собою модернізована спецтехніка?

- В основну та поворотну платформу трактора Т-150К виробництва 1992 року було встановлено нові трансмісійні агрегати, редуктори, електричне і гідравлічне обладнання та встановлено силовий агрегат ЯМЗ.
Додатково було виготовлено та змонтовано нове гідравлічне та навісне снігоприбиральне обладнання. Трактор проходив модернізацію на ХТЗ, а не в ПІДПІЛЬНИХ МАЙСТЕРНЯХ, і відповідав всім вимогам держстандартів, в чому і пересвідчились слідчі органи.

- Яке відношення до придбання трактору Т-150К мав колишній мер міста Глухова Микола Андрійович ДЕРКАЧ та Партія Регіонів?

- Микола Андрійович ніякого відношення до придбання спецтехніки для ВЖРЕКП в той період не мав, хоча особисто він, бувши керівником на різних посадах, зробив чимало корисного для нашого міста, але це не стосується теми, яку ми сьогодні обговорюємо. В ті роки міським головою була Олена Петрівна МЕЛЬНИК, при якій і було придбано необхідну місту техніку, а що стосується Партії Регіонів, то це піар-акція, яку було проведено керівництвом осередку даної партії.
Після місячної експлуатації трактора Т-150К зі стягом Партії Регіонів по місту пішли плітки, що дана партія подарувала глухівчанам трактор, а кошти виділені за рахунок міського бюджету ВЖРЕКП, було вкрадено. Після цього і виникла кримінальна справа, яка майже рік розглядалася слідчими органами обласного рівня. В результаті перевірок підприємств, а саме ХТЗ, "ЧернігівГазСпецСервіс" та ВЖРЕКП було встановлено, що трактор т-150КП з навісним снігоприбиральним

 

обладнанням, дійсно, пройшов головний конвеєр збирального цеху ХТЗ, на якому було встановлено нове обладнання, що відповідало всім технічним та вартісним показникам.
Справу було закрито через відсутність складу злочину. В даній історії приємно лише те, що знайшовся один зі слідчих обласного управління, який зрозумів, що справу написано під чиюсь диктовку, вибачився і побажав подальших успіхів у роботі.

Миколо Олександровичу, Ваш коментар стосовно виділення земельних ділянок, які були отримані посадовими особами за закриття даної справи

- По-перше, справу було закрито через відсутність кримінального злочину, відповідно і не про які винагороди не може бути і мови. А по-друге, для мене є новиною, що певні особи отримали подарунки у вигляді земельних ділянок за надуману справу. Хто і коли отримав землю - це питання не до мене, а до осіб, які приймали рішення у вигляді земельних ділянок та до тих, хто їх отримав.

Записав Микола ЗАХАРЧЕНКО





Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости