Новость из категории: Новини

Ринки не відкриють до усунення всіх недоліків

Цього понеділка, 6 квітня, під час апаратної наради в Сумській облдержадміністрації голова ОДА Роман Грищенко заявив: «Жоден з ринків області не буде відкрито, поки не будуть усунуті всі виявлені недоліки та дотримані санітарні норми». Приводом для такої заяви стала акція протесту, організована 4 квітня у Лебедині через закриття напередодні інспекторами Держпродспоживслужби місцевого базару у зв’язку з виявленими там порушеннями умов торгівлі. «Спочатку нехай адміністрація ринків наведе порядок на своїй території, а тоді будемо розглядати це питання. Ніхто не проти роботи ринків, якщо там немає порушень», - підкреслив голова ОДА.

Щодо нашого ринку, заборона на його роботу тривала п`ять днів. Як відомо, поновлення роботи продуктових базарів у провінційних містах було схвалено на найвищому рівні. Згодом відповідне рішення прийняло міністерство охорони здоров’я, а потім його продублювали і місцеві комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Втім, дозвіл супроводжується низкою обмежень: на одного відвідувача мінімум 20 кв. м. торговельної площі, прибирання та дезінфекція два рази на день, між продавцями та покупцями - відстань не менше за півтори метри, у всіх - засоби індивідуального захисту; у кого з продавців чи персоналу температура – торгувати чи вантажити, переносити, й т. ін – зась. Також заборонені продаж харчів на відкритому повітрі, зокрема, виїзну/виносну торгівлю з прямим контактом покупця з продуктами. Після відновлення роботи глухівський ринок пропрацював лише кілька днів. Туди теж приїхала комісія з обласного центру.
 
Її представників не вдовольнила, завелика, як на їхню думку, скупченість людей. Ринок є ринок – тут апріорі неможливо забезпечити дисципліновану чергу, де покупці тримаються одне від одного за півтора метри, як це зазначено у правилах карантину. Ну, і, як то кажуть, без коментарів – 20 кв. м. для покупця! Але, коментуй, не коментуй – наш ринок закрито. Звичайно ми не Лебедин, до мітингу справа не дійшла, але бурхливі дискусії між торговцями та перевірниками з Держпродспоживслужби теж мали місце. Звучали, зокрема, скарги на додаткові збитки через невизначеність у зв’язку з пандемією та карантином. Підприємці зауважили: нам сказали, що ринок працюватиме, ми закупили товар, але що з ним робити, коли ринок знову став. Тож знову збитки? Можливо, їх вдасться позбігти: прозвучала інформація, що незабаром засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки в надзвичайних ситуаціях, де щось таки вирішиться.
 
Вл. інф.


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости