Новость из категории: Новини

Глухівське FM-мовлення: як бути?

Дев`ятого травня, на День Перемоги, припинило віщання «Радіо ГЛУХІВ FM». Відразу зауважимо: вини глухівчан в тому жодної. З інсайдерських джерел відомо, що львівський сервер, з якого линуть до ефіру програми студії місцевого мовлення, перестав їх приймати.

«Радіо Глухів» негайно зателефонувало до працівника, який відав прийомом, але той не відізвався. Далі звернулися до «Радіо Люкс», якому належить сервер, і почули, що внаслідок економічних негараздів, пов’язаних з коронавірусом, там не в змозі обслуговувати глухівське радіо, приблизно таке: - Не в змозі більше займатися благодійництвом – і так передали вам обладнання більше ніж на 15 тисяч доларів. До того ж і політична ситуація змінилася. Тож не бачимо сенсу в подальшому співробітництві. Подальші звертання на предмет допомоги глухівському радіо, тепер вже через львівських знайомих, наскільки відомо, теж виявилися безуспішними. Що будуть забирати обладнання, представники «Люксу» поки не казали. Тож першочерговим завданням для глухівчан стає знайти новий сервер. Облаштувати ж свій, окремий – вимагає неадекватно великих, як на сьогодні фінансових вкладань. Низка заангажованих місцевих видань побачила у відключенні від серверу місцевого FM певний політичний підтекст. Він, безумовно, має місце, але для розуміння проблеми, як на нас, варто коротко нагадати, як взагалі створювалося FM-мовлення у Глухові. Рішення про це приймалося ще наприкінці 2017 року.
 
Тодішнє керівництво «Радіо Глухів» оформило відповідну ліцензію, сплативши за неї щось близько 35 тисяч гривень. Для монтажу та налаштування «ефемки» визначили термін до березня 2019 року. Його недотримання могло потягнути відібрання ліцензії. Тридцять п`ять тисяч гривень за її отримання, звісно ніхто б не повернув. Для Глухова це все одно що викинути їх, вибачте, коту під хвіст. На початку 2018 року, однак, не спостерігалося нічого такого, що могло б стати на заваді створенню FM - мовлення у нашому місті: у проекті бюджету на поточний рік передбачили спочатку 300, а потім і 500 тисяч гривень на придбання обладнання, підведення комунікацій, і т. ін.
 
Справа, однак, застопорилася після того, як депутати спочатку не стали приймати бюджет, а коли прийняли – ні про яке «ефем» там не було жодної рисочки. Тож тодішня глухівська влада і звернулася за допомогою до львів’ян. «Радіо Люкс» надало комплект свого обладнання, за угодою про безоплатне відповідальне зберігання, надіслало до Глухова фахівців з монтажу. Мовлення у FM – діапазоні розпочалося, як і належить, у березні. Повноцінну його роботу, однак, налагодити не вдалося – знову на заваді стала бюджетна чехарда, у витоків якої, хто б там і що не казав, лежали суто політичні інтереси. Перед нинішнім міським керівництвом стоїть серйозний виклик. Враховуючи, що вище керівництво Укртелекому має намір припинити з нового року проводове мовлення, через величезну збитковість, зволікання з FM взагалі може залишити Глухів без радіо, а тут ще й до місцевих виборів небагато залишилося...
 
Вл. інф.


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости