Новость из категории: Новини / Новини з відео

Що турбує глухівчан та які питання обговорювали на зібранні голів ОСББ у міськраді (відео)

Платити за утилізацію сміття глухівчани стануть …звісно ж, більше. До речі, має підвищитися і тариф, і обсяг відходів, які нараховуються на кожного - з 1,5 до 2,2 кубічних метрів за рік.

Про це, зокрема, йшлося на останніх зборах старших будинків, голів ОСББ та вуличкомів, 3 серпня. Наразі виконуючий обов`язки секретаря Глухівської міської ради Юрій Бурлака пояснив, що змушує до цього, м'яко кажучи, не зовсім популярного кроку, надав приблизний підрахунок доходів і витрат надавача послуг – ТОВ «Зеленбуд». На думку Ю. Бурлаки підвищення індивідуальної сміттєвої норми для розрахунків з «Зеленбудом» до 2,2 куб.м. на людину цілком відповідає дійсному стану справ.

Також пролунала інформація про конкурс на визначення надавача послуг з утилізації твердих відходів, який має відбутися 21 серпня. Взяти участь у якому може взяти будь-яке підприємство відповідної спеціалізації. Нарешті у нашому місті починається розробка схеми прибирання та утилізації твердих побутових відходів, яка передбачатиме вже його розділення, та визначатиме, скільки збирати пластику, металу, скла, харчових відходів, де і в якій кількості розташовуватимуться відповідні ємкості. Як вважає Ю. Бурлака, саме роздільна утилізація може в підсумку знизити «сміттєві» тарифи – за умови, що самі мешканці будуть сортувати свої відходи, а найефективніший крок у вирішення проблеми відходів – спорудження сміттєспалювальних заводів, де генерується теплова та електрична енергія.

Було зачеплено і болісну для ТОВ «Зеленбуд» тему нарахування підприємству 11 млн. гривень в рахунок заподіяння шкоди навколишньому довкіллю. Бурлака зазначив, що глухівський підрозділ обласного лабораторного центру (колишня СЕС) вже багато років проводить регулярні заміри забрудненості повітря та води, і до 2019 року не фіксував жодних проблем. Що в такому разі має відшкодовувати «Зеленбуд»?
Для повного ознайомлення з обставинами справи звернулися до сумського управління Державної екологічної служби у Сумській області, начальник відділу якого, депутат облради Андрій Божок дав ось такий коментар:
- Минулого року, коли «Зеленбуд» перевірявся Держекоінспекцією на предмет дотримання вимог природоохоронного законодавства, на глухівському полігоні твердих побутових відходів виявили низку порушень, зокрема відсутність дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферу, та склали протокол за ч. 1 ст. 164 Кодексу про адміністративні правопорушення. Глухівський міськрайонний суд визнав підприємство винним, і наклав штраф, 25 тис. грн., на його керівника. Той подав на апеляцію, програв, і сплатив штраф. Для усунення порушень йому вручили припис, але він нічого не зробив: не запустив до роботи ваговий комплекс, не розпочав облік ТПВ, як це передбачено законом, не придбав дозволів на викидання забруднюючих речовин та користування водною свердловиною. Це дало підставу для другого протоколу, при позаплановій перевірці, тепер за ч. 2 згаданої статті адмінкодексу. Суд знову визнав його вину, але від відповідальності звільнив, через збігання терміну давності. Держекоінспекцію позбавили можливість оскаржити цю постанову. Втім, екологи звернулися до Сумського окружного суду щодо заборони експлуатації полігону, і їхній позов суд задовільнив. Оскільки після цього «Зеленбуд» продовжував роботу на полігоні, забруднюючи навколишнє середовище, в тому числі окисом вуглецю, метаном та оцтовою кислотою, не усунувши жодного недоліка, інспекція за спеціальною методикою почала нарахування шкоди навколишньому довкіллю. Наразі її обчислюють в 11 мільйонів 538 тис. грн., і збираються стягнути у судовому порядку, готуючи позов до господарського суду. У разі його задоволення частина зазначеної суми має відійти до міського бюджету. Наостанок зауважу, що ТОВ «Зеленбуд» жодні дії Держекоінспекції не оскаржував.

Вл. інф.





Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости