Новость из категории: Новини / Новини з відео

Надія ВАЙЛО: будемо намагатися зробити для громади більше, ніж попереднього року + відео

 
Напередодні Різдва наш кореспондент поспілкувався з Глухівським міським головою. На початку інтерв’ю Надія Олексіївна засвідчила щиру вдячність депутатському складу за своєчасне прийняття бюджету, зазначивши, що народні обранці:
« …відчувається, налаштовані насамперед виконувати інтереси своїх виборців, що, безумовно, допомагає розвивати наше місто, поза тим, які мають політичні бренди. Вважаю що прийняття бюджету – початок спільної конструктивної роботи виконавчої влади та депутатів».
Далі у розмові керівником глухівської громади було висвітлено низку важливих питань серед яких були:
 
Щодо пріоритетних напрямків роботи
Вони, мабуть, такі, як і у всіх інших громад. Головний пріоритет - медицина, потім освіта, територія на якій проживаємо, благоустрій, ну і вирішення нагальних питань, яких сьогодні життя підкидає дуже багато. Шукаємо й джерела додаткових надходжень до бюджету. Аналізуючи фінансові показники попередніх років, бачу, що п`ять мільйонів як мінімум можна знайти, може й десять мільйонів, але щоб зрозуміти, наскільки це може поліпшити наш фінансовий стан, потрібно зважати на ситуацію з коронавірусом. Боротьба з пандемією потребує великих витрат.
Є питання і з державним фінансуванням медицини, освіти. Вже цього року держава недорахувала близько 5 млн. гривень на освіту. Є питання і по приймальному відділенню лікарні та й інші проблеми, що можуть знівелювати додаткові надходження. Втім, якщо вдасться зробимо те що запланували – це буде помітно більше, ніж попереднього року.
 
Про стан міської лікарні
 Хочу подякувати лікарям та керівництву нашої медицини, котрі знайшли можливість організувати свою роботу з мінімальними витратами - таким чином, що і хворі на коронавірус отримували необхідну допомогу, і добре виконувалася поточна робота. Для ковідних хворих зараз можемо задіяти 76 ліжок – при тому що максимальна заповнюваність була 57. Отже, маємо певний запас міцності. З іншого боку, є розуміння, що у базовій лікарні повинно бути нормальне приймальне відділення європейського рівня, з потрібним обладнанням, і належно підготованим персоналом. Саме на його побудову й оснащення у Глухові держава виділила 10 мільйонів гривень, але їх у повному обсязі, на жаль, не використано. В цьому жодної вини місцевої влади. Кошти йшли через обласний бюджет, ми контролювали лише роботи, й інформували про незадовільний рівень їх виконання. Сподіваюсь на порозуміння з обласною радою, і що кошти на ремонтні роботи приймального відділення у Глухові таки залишать.
Взагалі ж робитимемо все від нас залежне, щоб лікарня і далі працювала у звичайному режимі.
 
Стосовно проблеми безпритульних тварин у Глухові
Дуже добре, що маємо закон, який охороняє безпритульних тварин. Водночас відсутній закон, який би охороняв людей від безпритульних тварин. Дійсно, було б ідеальним мати для останніх сучасний притулок. Але про нього можемо лише мріяти, оскільки його створення і обслуговування потребують значних витрат, які, на жаль, місто не може собі дозволити. Оскільки вирішувати проблему безпритульних тварин необхідно, а на притулок не вистачає грошей, потрібно приймати якесь компромісне рішення. Зараз над цим розмірковуємо. Вже є доручення заступнику міського голови Валерію ГАЛУСТЯНУ вивчити досвід громад, які знайшли вирішення проблеми. У бюджеті також передбачено витрати на стерилізацію безпритульних собак і котів. Частково позбавитися бродячих тварин можна, передавши їх – звичайно не всіх, а лідерів зграй, які провокують агресивну поведінку, до спеціалізованих притулків у великих містах, зокрема Харкові.
А ще, вважаю, потрібно змінювати культуру поводження з тваринами, полишеними піклування. Мабуть не варто підгодовувати їх на ганках багатоквартирних будинків, або поблизу дитячих майданчиків – слід робити це там, де присутність людей мінімальна. Якщо обирати між турботою про «братів наших менших» і безпекою наших дітей, я обираю останнє.
Підсумовуючи, констатую: проблема безпритульних тварин зараз на стадії часткового вирішення.
 
Про ЦНАП
 Це питання для нас на першому місці. Взагалі вважаю, що місце для його розташування обрали не дуже зручне, хоч і не критично. Однак вже виконано досить великий обсяг робіт. Є бажання зробити сучасну установу, де буде зручно усім – і відвідувачам, і співробітникам. Ми здійснили якісний ремонт. Він вже на стадії завершення. Зараз організація U- LEAD, з якою співпрацює у цій справі міська влада, оголосила тендер на придбання обладнання, а ми виділили додаткові кошти на благоустрій прилеглої території. Там повинна бути автостоянка, є там і пандус. Запрацювати установа повинна в першому кварталі поточного року.
 
Проблема продовольчого ринку
 Знаю що нинішня його локація більшість глухівчан влаштовує. З іншого боку, це історичне місце – Соборний Майдан. Друга проблема: ринок розташований там, де його заборонено розташовувати – на землі громади. Ту неможна передавати в оренду, в користування, тож нині ринок працює, якщо можна так сказати, напівлегально. Так, ніхто не наважувався піднімати питання про його перенесення, оскільки воно несе з собою певне соціальне напруження, але громада повинна зважити, що має від ринку. А має вона аж десять тисяч оренди щомісяця, трохи більше ста тисяч на рік. А скільки заробляє ринок?! Хто вміє рахувати, знає скільки.
 
Є ще один камінь спотикання – ринок ніколи не займався благоустроєм своєї території. Кожний відвідувач бачить неподобства, які створені практично в центрі міста за згадані десять тисяч. Тому вимагаємо у власника – УКООП-спілки, - створити нормальні умови для торгівлі. Щоб там були сучасні споруди, щоб не десять тисяч надходило до міського бюджету, а щонайменше втричі більше. Сьогодні йдуть перемовини, за підсумками яких власники погодилися займатися благоустроєм. В тім, це поки на рівні обіцянок. Ми поставили вимогу щодо конкретних термінів, коли розпочнеться робота. Якщо вони ВПОРЯДКУЮТЬ ВСЕ ЗА РІК, ВПОРАЮТЬСЯ З БЛАГОУСТРОЄМ, ПОГОДЯТЬСЯ НА ВТРИЧІ ЗБІЛЬШЕНУ ОРЕНДНУ ПЛАТУ – РИНОК ПРАЦЮВАТИМЕ , ДЕ Й ЗАРАЗ. Станеться по іншому – будемо змушені перенести. Куди – консультуватимемося з тамтешніми підприємцями. Поважаю їх нелегку працю, що вони важко працюють, аби прогодувати свої сім`ї, але, шановні, все повинно бути в цивільних межах.
Тож, зважатимемо і на інтереси підприємців, і міської влади, і покупців - глухівчан і гостей міста. Жодних невиважених рішень щодо продовольчого ринку не буде, запевняю особисто. Тут немає якихось прихованих питань, є одне – навести, нарешті порядок у центрі міста.
 
Далі голова громади привітала земляків з прийдешнім Різдвом:
Шановні мешканці Глухівської громади! Від усього серця вітаю Вас з Різдвом Христовим!
Це - традиційне родинне свято. Нехай воно стане початком року, який буде для нас щедрим на добрі справи та здобутки. Нехай Різдвяна зоря об'єднає усіх нас - і тих, хто зустрічає ці свята в колі найближчих і найдорожчих людей, і тих, хто далеко від рідної домівки, об'єднавши всі добрі починання і звершення заради майбуття нашої громади та України! Міцного Вам здоров'я, достатку, сімейного благополуччя! Хай запалить у наших серцях вогонь віри та любові, надії та оптимізму, наснаги та невичерпної енергії. Миру і Божої благодаті в кожен дім!
Веселих Різдвяних свят, смачної куті, щедрої коляди !
 
З найщирішими побажаннями, міський голова Надія ВАЙЛО


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости