Новость из категории: Новини / Новини з відео

Надія ВАЙЛО: розширена громада – це добре для нашого міста, бо чим вона більше, тим вона спроможніша + відео

 

Днями «Кур'єр +ТРК» отримало нагоду задати декілька питань щодо наболілих проблем громади міському голові.

Які зараз проблеми з наповненням міського бюджету та фінансуванням основних видатків?

Незважаючи на подорожчання електроенергії, пандемію й низку інших ускладнень, глухівська громада на початку року не відчуває особливих проблем з фінансуванням. Виконує свої обов’язки в частині освіти, медицини і держава. Є певні проблеми з обласною радою – у фінансуванні видатків на інсулін, але ми знаходимо порозуміння з власниками аптек. Свою частку коштів на інсулін, 10%, майже витратили. Дали вже і гарантійні листи, що профінансуємо додатково, якщо не буде коштів з області. Там, однак, обіцяють, що до 15 березня фінансування налагодять. Щодо наповнення бюджету в січні – воно як і запланували, попри ковід та інші проблеми. Зауважу лише, що йде наполегливий пошук резервів, нових джерел поповнення бюджету. Тут і збільшення орендної плати по угодах, які вже діють. Щось з орендних відрахувань вже використовуємо - наприклад на освітлення по селах, зокрема у Полошках. Там є угода з «Велетнем» на додаткове освітлення, на 80 тисяч гривень. Є домовленість про співпрацю з усіма сільгоспвиробниками. Хочу зазначити окремо, що вони всі відповідальні люди, і йдуть назустріч міській раді.

У справі наповнення бюджету для мене, як керівника громади важливо співробітництво з усіма гілками влади: і з обласною радою, й ОДА. На сьогодні маю з ними порозуміння. Це тому що зараз у владі люди, які переймаються не партійними справами, а буденними проблемами своїх міст і сіл. Дуже ім. вдячна за продуктивне співробітництво.
Ще один момент. Є Фонд регіонального розвитку, через який проходять певні кошти на розвиток окремих територій. Кошти з нього на той же Глухів заходять через обласну раду. На жаль, ми мали лише два проекти для участі у відповідному конкурсі: створення ролерної траси, з загальним кошторисом 5 мільйонів, та утеплення і модернізації на 15 мільйонів. На останню суму, щоправда, годі розраховувати за нинішнього стану, а ось чотири з половиною з п’яти мільйонів, на умовах співфінансування з державою Глухов отримає. Півмільйона – це вже внесок нашої громади.
До позитиву можна віднести придбання апарату УЗІ та двох машин швидкої допомоги. Тож добре, коли громаду сприймають як насамперед економічний, господарчий, соціальний суб’єкт, а не політичний. Політика президента, і те, як вона зараз втілюється на території Глухівської громади – це дуже добре. Якщо далі продовжувати таким чином, щоб і в себе відшукувати нові резерви, і отримувати допомогу від держави – певна, досить швидко таки відчуємо покращення.
Вже неодноразово озвучувалась проблема з приймальним відділенням лікарні. Її специфіка полягає в тому, що громада не може втрутитись у сам процес добудови відділення, тому що фінансування йшло через обласний бюджет. Там є питання до підрядників, їхньої порядності, що кошти не освоювалися, і повернулися зрештою назад до держави. Поки не бачу, як можна все це долаштувати, але обіцяю, що керівництво громади не буде стояти осторонь. Отже, вирішуватимемо проблему. Я вивчаю її, спілкуюся з тими хто може якимсь чином допомогти. Попрохала й одну нашу будівельну фірму, аби її фахівці визначили рівень готовності об’єкту, скільки треба грошей на його завершення. Ці підрахунки потім стануть аргументом у розмові про приймальне відділення.

Глухівська громада після останніх місцевих виборів стала більшою у територіальному плані. Чи економічно вигідно це для нашого міста?

- Звичайно добре, бо що б там не казали, а чим більша громада, тим вона спроможніша. І виконавча влада, й, гадаю, депутати налаштовані, щоб і села розвивалися разом з містом. Сьогодні детально з’ясовуємо ситуацію по селах, аби визначитися, де й на чому буде ефективна віддача від бюджетних коштів, де існують проблеми, що їх слід вирішувати в першу чергу. Тож про села не забуваємо. Вони – невід’ємна частина громади. Якщо потрібна нормальна дорога – то і в місті, й у селі, якісне лікування – так само. Гадаю, з часом стане остаточно зрозуміло, що добре, коли існує така розширена громада. Але недобре, що у нас аж чотири громади. Порівняйте бюджети громад: з 600 мільйонами в межах усього колишнього Шосткинського району, і теперішньої Глухівської, у якої нема і 300 млн. Шосткинці можуть виділити на лікарняне обладнання 10% - 60 мільйонів, а ми – лише 27. Як бачимо, порівняння не на нашу користь. Але - так вирішили люди, а тому маємо те що маємо.

Зараз є плутанина з цінами на газ. Як це може вплинути на результати діяльності КП "Тепловий район"; спрацює на прибуток або збиток? І – чи слід очікувати глухівчанам збільшення тарифів на опалення?

- На моє переконання, якщо комунальне підприємство є збитковим, його потрібно закривати. Чому воно збиткове: або так роблять навмисне, або там невмілий керівник. На сьогодні у нас немає збиткових комунальних підприємств. Всі працюють з прибутком, але той дуже маленький, і не забезпечує необхідного розвитку, модернізації. Це стосується і теплового району, й водоканалу, й житлово-комунального підприємства, котрому потрібно купувати техніку. У водоканалу є ще й проблеми щодо сплати податку на додану вартість… Так, комунальні підприємства можна вважати умовно прибутковими, бо влада не доплачує туди грошей, але щодо теплового району є побоювання, що він стане збитковим. Чому? Тому що є процедура, коли основний елемент тарифу на постачання теплової енергії – вартість газу - доводять до теплового району наприкінці місяця, вже після надання послуги. І зараз теплорайон має збиток – 1,8 мільйонів - тому, що ми взяли на себе відповідальність не підвищувати тариф для населення. Бюджетні установи теж принесли збиток на 800 тис. грн. Ціна газу на лютий була меншою, ніж та, яку виставив постачальник газу. Тому незабаром коригуватимемо тарифи. Щоправда, маємо право робити це лише тоді, коли є конкретна ціна на газ. Вартість тарифу для населення, дотримуючись своїх обіцянок, не збільшуватимемо, збільшимо для інших споживачів.
На рівні держави задекларовано що ціна на газ фіксована, але насправді це – на рівні побажань, фіксованої ціни немає. Сподіваюсь, держава і президент дотримаються слова, і люди матимуть газ для опалення за ціною, яку їм пообіцяли. Якщо цього не станеться – теплорайон отримає великі збитки. У мене все ж є переконання, що держава у нас розумна і дотримуватиметься своїх обіцянок.

Багато хто з глухівчан піднімає наболіле питання стосовно безпритульних тварин, нещодавно воно піднімалося й на виконкомі. Які шляхи вирішення запропонує міська влада?

- Ми звідусіль позбирали вакцину проти сказу до Глухова. Вже це демонструє наочно, наскільки гостро стоїть проблема. Як бути з нею. Парадокс в тому, що є закони на захист тварин від людей. Але я питаю: а де ті, що захищають людей від тварин? Гадаю, тут повинен бути паритет. Зазначу, що стерилізація тварин не закриває зовсім питання, адже все зло – насамперед від агресивних тварин. Їх треба ізолювати. Тут можна вдатися до вивезення у спеціальні центри, що доволі дорого коштує - приблизно 2,5 тис. грн. за тварину. Є менш гуманний метод - евтаназія. Тому попередньо проконсультуємося з фахівцями – зоологами. А конкретні кроки робитимемо вже у березні. Ще одне запровадження, до якого, як на мене, слід вдатися якнайшвидше – заборона підгодовувати собак у людних місцях: біля багатоповерхівок, магазинів. Тут виникають ситуації, коли добродій виніс безпритульному песику кістку, дитина що грається поряд її зачепила, а пес – це ж тварина! – напав на дитину. На чию користь тут маємо діяти? Звичайно ж дитини!
Може підгодовувати тварин десь за містом? Думаю що так. В усякому разі, повторюю, за вирішення проблеми братимемось вже у березні.

Нещодавно стихія завдала серйозного удару по громаді – завірюхою та морозами. Наскільки успішно, вважаєте, витримано цей іспит?
Негода – дійсно, стала добрим іспитом для всієї громади. Снігу випало дуже багато, і щоб впоратися з ним, було багато техніки, загалом майже два десятки одиниць: від окремих мешканців, великих підприємств, господарств, комунальників. Хочу висловити їм вдячність за ту допомогу. Ніхто не казав, що це не їхня справа, що, мовляв, нехай цим займаються ті, кому належить. Слід насамперед подякувати керівникам ТОВ «Велетень» - 7 одиниць його техніки були задіяні на очистці території, а також керівникам водоканалу, СНАУ, Держлісгоспу, теплорайону, підприємцю МИХАЙЛИКУ, і всім іншим небайдужим людям. Наша громада, вважаю, склала іспит на те, чи ми громада, чи якісь окремі спостерігачі. Окрема подяка – глухівчанину Василю Петровичу ДЕМ’ЯНЕНКУ, котрий зголосився на своєму маленькому тракторці допомогти нам на тротуарі. Хочу подякувати і тим підприємцям, які біля своїх торгових точок, підприємств розчищали сніг. Головні вулиці прочищалися в першу чергу, менші – потім. Підкреслюю, що очищали безкоштовно, на добровільних засадах. І «Зеленбуд», який фахово опікується звільненням доріг від снігу – теж спрацював нормально.
Може десь і недопрацювали, але, вважаю, зробили по максимуму, щоб наше місто залишилось комфортним, поза сильну завірюху. За очистку сіл – окремо дякую аграріям, які працюють на цих територіях.
Микола ЗАХАРЧЕНКО

 



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости