Новость из категории: Статті

Світлої пам`яті професора Вячеслава Вировця

26 березня 2021 року на 85-му році життя перестало битися серце всесвітньо відомого вченого-селекціонера, автора високоволокнистих, безнаркотичних сортів конопель та лауреата премії НААН — Вячеслава Гавриловича ВИРОВЦЯ

Народився В. Г. Вировець на Білопільщині, 5 березня 1937 р., далі школа, сільськогосподарський технікум, Таллін, де проходив службу, Харківський сільгоспінститут ім. В. Докучаєва, в якому за спеціальністю «Агрономія» отримав кваліфікацію вченого селекціонера-насіннєвода. Та свою долю В’ячеслав Гаврилович назавжди пов’язав із м. Глуховом, де 10 липня 1964 р. був зарахований в.о. молодшим науковим співробітником Всесоюзного наукового-дослідного інституту луб’яних культур. Тут почалось його сходження до наукового олімпу. Одночасно з успішною дослідницькою роботою він захистив кандидатську і докторську дисертації, тут він очолив відділ селекції і насінництва конопель, саме тут завдяки наполегливій праці очолюваного ним колективу науковців вдалося вирішити надважливу проблему: створення високопродуктивних сортів конопель без наркотичних властивостей.

У 80-х роках ХХ ст. у зв’язку з посиленням боротьби з наркоманією стала простежуватись тенденція до скорочення площ під посіви традиційної української культури. Тоді колективу селекціонерів ВНДУ луб’яних культур на чолі з В. Г. Вировцем вдалося захистити королеву полів у оксамитовому одіянні: розпочато селекційну роботу по виведенню безнаркотичних сортів конопель – вивчено біологічні особливості накопичення канабіноїдних сполук, разом з тим збільшити майже у 3 рази рівень волокна у культурі! Слід сказати, що ще в 1987 р. високо-волокнистий сорт ЮСО 31 є одним із перших, що зареєстрований в країнах ЄС.

У послужному списку В’чеслава Гавриловича чимало високих нагород, за 56 років роботи він опублікував близько 250 наукових праць, кількох монографій, вдалося впровадити у виробництво 14 сортів конопель, він має 10 винаходів і патентів, виховав школу селекціонерів – 8 кандидатів і 2 докторів наук! Надавав науково-методичну допомогу селекціонерам Польщі, Румунії, Німеччини, Угорщини, Італії, Китаю і Канади, став лауреатом премії Української академії аграрних наук «За видатні досягнення в аграрній науці». А головне: він залишиться у нашій пам`яті видатним ученим, визнаним науковцем світового рівня!

Два роки тому, вийшла у світ книга «Золотий фонд націй. Vivat Україно», де до когорти видатних українців зараховано і професора В. Г. Вировця.

Це велика втрата не тільки для Глухова, а і для наукового світу України.

Світла пам’ять про Вячеслава Гавриловича ВИРОВЦЯ – видатного вченого, чуйну і душевну людину назавжди збережеться у серцях всіх, хто його знав і працював з ним.

Редакція газети "Кур`єр+ТРК Глухів"



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости