Новость из категории: Новини / Новини з відео

Глухів: що робити з непрофільним сміттям (відео)

Останніми роками у нашому місті чимдалі гостріше постає проблема так званого непрофільного сміття. Маємо на увазі відвали, що накопичуються, особливо навесні, біля контейнерів для твердих побутових відходів.

Перш ніж почати висвітлення теми, зупинимося на складі та походженні «непрофілю». Більшу його частину складають будівельний непотріб після ремонтів помешкань глухівчан. Тут красиво, себто з євроремонтом, жити не заборониш, а тому поза деклароване у ЗМІ загальне зубожіння, його обсяг зростає щороку майже у геометричній прогресії. Ще одна ознака прагнення глухівчан до європейського способу життя , що знаходить вияв втому числі й у збільшенні другої суттєвої складової «непрофільного» мотлоху – викинутих з прибудинкових територій багатоквартирних споруд зрізаного віття, торішньої трави, листу. У Європі, щоправда, все це навчилися переробляти у компост , мульчу, й інші корисні речі, тоді як у нас…

 

 

Втім у Глухові тут таки мають місце певні позитивні рушення. У нас вже йшлося про щепоріз міського комунального центру, який переробляє хмиз на паливо для котлів. На все, щоправда, його не вистачає, а тому частина зібраного їде на полігон.

 

Саме така доля очікувала на «коктейль» з сухої трави та садового зрізу, що залишився після чергової неформальної толоки мешканців вулиці Космонавтів після минулих вихідних. На момент нашого прибуття до тамтешнього контейнеру потужний фронтальний навантажувач ТОВ «Велетень» якраз спрямовував останній повний ківш до «жеківського» причепу.

Керував процесом очільник Житлового комунального центру Глухівської міської ради Владислав ПАВЛИК. Коментуючи ситуацію, він зазначив наступне:


- Сюди приїздимо вже вдруге. Минулого разу, гадали, підібрали все, але, виявляється, дуже помилилися: за тиждень знову навалено справжнісіньку гору. На прибирання подібних «покладів», які ми, наголошую на цьому ще раз, взагалі не повинні прибирати, йдуть чималі кошти, котрими місто могли б розпорядитися раціональніше, витративши, скажімо, на дитсадки або нові тротуари.

Для розуміння ситуації: за день роботи з територій, прилеглих до контейнерів з ТПВ, вивозиться по 100–120 кубічних метрів будівельних і садових залишків, торішньої трави тощо. Це щонайменше втричі більше, ніж збирає ЖКЦ зазвичай за стільки-ж часу сміття в комунальному секторі. Тож відразу викликає питання щодо такої разючої відмінності в результативності. Її, звичайно, можна пояснити допомогою з навантажувачем, що її надає у роботі з відходами ТОВ «Велетень». А до того виділяє КАМАЗ ще й підприємець Федір ШУТКО, на переконання якого:

Це допомога не ЖКЦ, а місту, щоб воно було чистішим. Попри всю різницю в політичних поглядах, бізнесові інтереси, не слід забувати про сам Глухів. Ми ж тут живемо і збираємося жити далі, а тому повинні робити щось корисне – хто скільки зможе, для загального блага.

Надавати техніку комунальникам – звичайно добра справа, але може подбати про інше – кошти, щоб ЖКЦ мав свій навантажувач. Втішні результати за підсумками боротьби зі сміттєвими завалами біля контейнерів спонукали депутата Олександра БУЙКОВА написати звернення до міського голови, де він зазначив наступне: 


- Робота з непрофільним сміттям цієї весни наочно демонструє, що наявність подібної техніки у Комунальному житловому центрі могла б набагато підвищити ефективність його роботи по очищенню від сміття як міста, так і сільських населених пунктів Глухівської об’єднаної територіальної громади, набагато швидше й якісніше виконувати інші роботи з благоустрою. У зв’язку з цим пропоную надати допомогу у придбання горизонтального навантажувача для Житлового комунального центру Глухівської міської ради, передбачивши для цього в міському бюджеті на 2021 рік кошти в Програмі поповнення статутного капіталу або фінансової підтримки КП «Житлового комунального центру», та прийняти відповідну програму на сесії Глухівської міської ради.


Зазначимо також, що в іншому своєму зверненні депутат запропонував встановити біля кожного майданчика збору ТПВ спеціальні таблички з номерами телефонів приватних і бюджетних перевізників сміття, та іншою корисною інформацією для попередження захаращення прилеглої території непрофільними відходами приватників, встановити відеоспостереження за майданчиками та почати нараховувати умовні штрафні бали за викидання непрофільного сміття утримувачам територій, де знаходяться контейнери з ТПВ. У кого балів менше – тим допомагатимуть з благоустроєм (тротуари, дитячі майданчики, тощо), у кого більше – вибачте.

І в Житловому комунальному центрі, до речі, не сидять в очікуванні сторонньої допомоги. Тут спромоглися відремонтувати свій ГАЗ, і сформувати на доданок до двох груп прибиральників ще одну. Це, безумовно, має позначитися на результативності головної роботи, щодо якої виникає чимало критичних зауважень й у міського керівництва, і пересічних глухівчан. Саме тому в боротьбі з непрофільним сміттям комунальники вирішили поки, як то кажуть, скинути оберти, переключившись на очищення вулиць та громадських місць. При цьому ЖКЦ й надалі отримуватиме підтримку – як з боку «Велетня», так і дійсно патріотично налаштованих підприємців.


Все, про що йшлося, вкупі з недавнім дозволом міської влади встановлення контейнерів для роздільного збирання відходів, рішенням про поповнення статутного капіталу міськводоканалу дозволяє говорити про нові підходи у вирішенні проблем комунального сектору. Від їх втілення залежатиме, мабуть, наскільки комфортнішим стане наше життя.

Андрій КОВАЛЕНКО



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости