Новость из категории: Спорт

До дня шахів

20 липня у світі відзначається Міжнародний день шахів. Глухів не виключення: у нас це свято в 10-й раз відзначається шаховою громадськістю Глухівщини. За ініціативою ФІДЕ день 20 липня - Міжнародний день шахів, прийнятий ЮНЕСКО і затверджений ООН 12 грудня 2019 року. Сьогодні шахи не тільки спорт, але мистецтво, наука, активний і культурний відпочинок. Красиві комбінації, переповнені емоції, серйозні амбіції, цілий світ хвилювань, прекрасних відчуттів, захоплюють нас не менше чим мелодійна чарівна музика. Шахи змушують нас вмикати в круговерть багато розумових ресурсів, серед яких ресурси нервів, волі, які часто дрімають у людей від народження. Шахи підживлюють нашу жагу до інтелектуального суперництва, підштовхують наш ентузіазм і освіжають розум.

Вони відволікають нас від проблем навколо і зменшують наші тривоги. Початок розвитку шахів у Глухові виходить із 50-х років, коли у міському Будинку піонерів (колишній совбез) збирались грати і діти і дорослі. Серед тих організаторів і «глухівських маестро» слід згадати Миколу Івановича Євтєєва, Миколу Петровича Гладіліна, Олександра Ананійовича Алдошина, Євгена Тихоновича Лазарєва, Віктора Дмитровича Подобєдова, хоча це далеко не повний перелік кращих гравців того часу. У 60-і роки квітнув талант Анатолія Васильовича Ситника, гостро комбінаційного гравця, який ніби блискучим метеоритом ввірвався і залишив глибокий слід в історії глухівських шахів. У 70-і-80-і роки не можна обійти увагою дворазового чемпіона Глухова Артура Семеновича Дзядика, лідера шахістів заводу «Електропанель». У 80-х роках шахову естафету ведучих прийняв талановитий шаховий педагог Михайло Йосипович Сегалов. Працюючи у ДЮСШ тренером він проводив заняття серед дітей, використовуючи музичні паузи, (під своє музичне супроводження) за індивідуальною методикою, популяризував інші види спорту.
 
Неодноразовий чемпіон міста, кандидат у майстри спорту він виховав цілу плеяду КМСів, першорозрядників, які домінували у Сумській області значний час. У 90-і 2000-і роки шахи у Глухові розвивались через дитячі осередки Будинку творчості дітей та юнацтва, школу мистецтв, ДЮСШ. У цей період виховано багато кваліфікованих шахістів, які ставали переможцями багатьох міжнародних турнірів. Повна домінація наших дитячих шахів була і залишається у Сумській області. З періоду 1999 по 2006 роки у Глухові було проведено 8 Міжнародних шахових фестивалів, у яких гартувалась шахова юнь Глухівщини. Неможливо прорахувати скільки юних шахістів ставали переможцями і призерами Глухівських фестивалів та в інших містах України, але особливий успіх випав тоді на долю юного Максима Никоненко, який став переможцем Одеського Міжнародного фестивалю(у 1999 році), в якому брали участь 107 гравців із 7 країн. До речі, уже титулований Максим (КМС) вперше за всю історію глухівських шахів у 2013 році став чемпіоном області серед дорослих, а Андрій Карнаш повторив це досягнення у 2016-му році.
 
Останні 20 років позначились подальшим розвитком і піднесенням глухівських шахів. Так на Глухівщині є тепер єдиний в області майстер спорту-Олександр Малютін-випускник Київського транспортного університету.(тренер О. Кельбас) У місті нараховується 8 чинних кандидатів у майстри спорту. Фахово "кують" шахістів подружжя тренерів ДЮСШ Олександр і Тетяна Кельбаси, та Світлана Кельбас, продовжуючи славну історію розвитку шахів на Глухівщині. Так, у квітні цього року збірна команда Сумської області, у складі глухівчан: Ігоря Сенченко, Артема Кузьменко, Андрія Капець та Марії Нижник вибороли 4-е місце серед 20-и команд Всеукраїнської гімназіади в Кременчуці. Значно піднялися у грі талановиті Назар і Андрій Панченки, чекаємо значних звитяг від юного Дарія Кельбаса. Підняли свою кваліфікацію дівчатка Настя Зайцева (ЗОШ№6) та Аліна Окащева (ЗОШ№2). А наша зіркова особистість КМС Ярослав Кельбас -студент Київського ВИШу підтягується до звання майстер спорту.
 
У місті діє шаховий клуб «Ветеран» при міському терцентрі, активну участь у шахових змаганнях Глухівщини беруть першорозрядник Микола Гурець та другорозрядник Сергій Костюченко (Березівська громада), Іван Гоцуляк (Есманська громада). Шануємо наших спонсорів, які протягом багатьох років допомагають шахістам, а саме: сім'ю Буйкових, Геннадія Матушкіна, Володимира Романенка, Галину Суровцеву, Михайла Сегалова, Сергія Деркача, Миколу Лежавського, Олену Максименко, Ігоря Грекова та інших. Дякуємо керівництвам міської бібліотеки, ППК ГНПУ, міського терцентру за надання приміщень для гри. Успіхам глухівських шахістів сприяла кропітка робота і допомога начальника відділу молоді і спорту Глухівської міської ради Плотницького Михайла Григоровича. Щиро вітаємо шахістів, шанувальників та уболівальників з нагоди Міжнародного дня шахів!..Бажаємо міцного здоров’я, наснаги та значних успіхів у шахових заходах! Маємо надію, що і надалі шахи будуть служити фактором розвитку миру і соціальної інтеграції.
 
Голова Глухівської міської шахової федерації А.Мартиненко.
Почесний голова міської шахової федерації, керівник клубу "Ветеран" А.Стегно


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости