Новость из категории: Статті

Справи волонтерські

Старіння вже не розглядається, як регрес або згасання. Все більше вчених говорить про те, що скоріше це продовження становлення людини. Досвід роботи волонтерів ( віком 64 -82 роки ) відділення Всеукраїнської благодійної організації «Турбота про літніх в Україні» в м.Глухів є тому підтвердженням. На черговій зустрічі волонтери підвели підсумки своєї роботи для воїнів АТО. Взимку найважливіше надати воїнам теплі в!язані шкарпетки (волонтери зв!язали більше 100 пар) та бурки. На жаль в місті тільки одна майстриня В.Яковина віком за 80 зголосилася виготовляти їх і вже кілька років наші земляки дякують їй за тепле зимове взуття. Н. Покорна та Т.Шпак постійно організовують збір овочів та картоплі, медикаментів та коштів, підтримують зв!язки з підприємством по виготовленню сухих сумішей для борщу в м. Харків.

На звернення волонтерів місцева влада та організації продовжують роботу з обладнання автобусних зупинок, вирішено низку питань важливих як для похилих , так і для мешканців міста. За фінансової підтримка Фонду «Пам!ять. Відповідальність. Майбутнє.» (Німеччина) у вересні минулого року розпочалося виконання проекту «Створення безпечної зони для людей старечого віку», спрямоване на покращення якості життя людей з цільової групи через створення безпечної зони життєдіяльності в квартирах для зниження травматизму, подолання соціальної ізольованості, впровадження моделей спілкування з урахуванням обмеженої мобільності. В рамках проекту відбувся семінар – тренінг для волонтерів та соціальних працівників, де слухачі розглянули питання гармонійної старості та потреби в безпеці.
 
Старший викладач кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи ГНПУ ім. О. Довженка Панченко Світлана представила презентацію по організації безпечного простору в житловому приміщенні для пенсіонерів, розповіла про зловживання по відношенню до людей старечого віку, а також розкрила питання організації дозвілля як умови уникнення соціальної ізольованості. Завідувач навчально – виробничою практикою Глухівського медичного училища Пилипенко Наталія розкрила тему «Здоров’я і медичні проблеми людей літнього і похилого віку». Гордістю волонтерів є дендропарк екзотичних дерев «Поєднання поколінь» в пам!ять про людей, які постраждали в роки війни на окупованих територіях, в таборах та остарбайтерів. Дерева та квіти підростають та постійно доповнюється новими.
 
Тематичні зустрічі та святкові заходи за чашкою чаю, групи «Здоров!я», консультації спеціалістів з різних питань, майстер – класи, виставки, участь в акціях ООН та Євросоюзу на захист прав похилих людей та з метою привернути увагу до їх проблем - це неповний перелік заходів для волонтерів відділення «ТЛУ». Та все ж головним у роботі відділення є та реальна, безкорисна допомога, яку надають волонтери літнім людям. Це і відвідування хворих у лікарні, і допомога у господарських справах,і багато повсякденних дрібниць, які стають великою проблемою, коли приходить старість, безпорадність, самотність,хвороба…
 
Директор «ТЛУ» Тамара Александренко.


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости