Новость из категории: Новини / Новини з відео

«Мовний конфлікт» у третій школі + відео

Так сталося, що Глухів знову прогримів на всю Україну черговим скандалом –цього разу мовним.

 Все почалося 17 грудня, о 21:29, коли у мережі Facebook з`явився ось такий пост відомої глухівської громадської активістки Аліси КОВАЛЬОВОЇ:

Ми, українська сім'я і спілкуємося виключно рідною мовою. Мій син ходить в українську школу, де навчання йде на Українській мові, відповідно до Закону України. Зараз клас сина готує ранок до дня Св. Миколая, далі Новорічний ранок. Син прийшовши зі школи повідомив мені, що для цього ранку вони вчать пісню з танцем російською мовою.

Я звернулася до директора нашої школи з питанням, чому так відбувається і висловила свою точку зору, що я не бажаю, щоб моя дитина в Україні, на українському святі, виконувала пісні російською мовою. Директор нічого зрозумілого мені сказати не зміг, тоді я, через депутата нашої громади, звернулися усно до Відділу освіти нашого міста і звідти в телефонному режимі розмовляли з директором на рахунок виключення російської пісні з репертуару ранку.

Сьогодні вчитель мого сина, написала в вайбер класу, що ранок скасовувалися, тому, що один з батьків проти свят. Я особисто підійшла до неї з питанням чому скасовують ранок і вона відповіла, що через мене, що я проти свята для дітей. І далі сказала, що взагалі не хоче зі мною спілкуватися.

Я розумію, що це спроба вчителя помститися мені і моєму синові за нашу позицію говорити в Україні українською мовою. Це робиться навмисно, щоб протиставити мене всьому класу і вказати на мене як на «відьму», яка хоче позбавити дітей свята. Думаю, що на це вплинуло ще й те, що я не заохочую корупцію в школі і не здаю ніякі фонди і не оплачую штори і подарунки вчителям. У мене питання, куди я можу звернутися в цьому випадку і чи правомірні дії адміністрації, яка позбавляє дітей свята за своєю примхою, заради російськомовної пісні?

Наскільки відомо, приводом для конфлікту стало включення до музичного супроводу танку школярів пісеньок з відомого радянського дитячого фільму про пригоди Електроніка та «Сусіда» Едіти П`ЄХИ.

Другий момент витікає з першого: Аліса не бажає, аби її дитину змушували виконувати «пісню російською мовою», потім йдеться про вимогу виключення тієї-ж пісні з репертуару, далі - про якусь «примху шкільного керівництва заради російськомовної пісні».

Його керівник Едуард МАРИНЧЕНКО зазначив, що у школі в тому що стосується навчального процесу, неухильно дотримуються вимог мовного законодавства. Щодо організованого дозвілля, самодіяльності, враховуючи наші реалії, близькість до Росії, стовідсоткової українізації досягти відразу неможливо. Тут, враховуючи специфіку виховного процесу, все робиться без зайвого поспіху. Свого часу, наприклад, за вимогою батьків новорічні хороводи з російськими пісеньками замінили вітчизняними аналогами.

Також пролунало спростування, що свято Миколая відмінили – просто через посилення карантинних вимог захід, який мав проводитися школярами двох класів, провели у кожному окремо, там були і привітання батьків, і святкові подарунки дітям.

Директор також представив звернення батьків учнів 1-Б класу, де навчається син А. Ковальової. Вони практично одноголосно підтримали вчителя-класовода. А ще, на його думку:

Завжди є дві точки зору, дві думки, і ніхто не має права принижувати, ображати, цькувати і вчителів, керівництво школи. Те що робиться ними – робиться насамперед для ваших дітей. І говорити що школа, її колектив, які одними з перших підтримали революцію Гідності, налаштовані проросійськи – щонайменше некоректно. Щодо цькування, його не було і не буде – в усякому разі поки я очолюю цей колектив і цю школу.

Наш матеріал починався зі згадки про вельми широкий резонанс «мовного» скандалу. Більшість земляків погодиться, що це черговий мінус Глухову в публічній площині. Ось що каже колега Е. Маринченка, новопризначений начальник відділу освіти Глухівської міської ради Оксана ЮДІНА:

Вже досить давно наше місто в соціальних мережах, та і взагалі навколо, звучить не дуже гарно. Крім скандалів і чвар – нічого. А я, корінна глухівчанка, котра прожила тут все життя, дуже хочу чути про Глухів щось добре, позитивне. Всі люди різні, але ніхто не заперечував що вони можуть домовлятися одне з одним і працювати на спільну користь.

Вл.інф.



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости