Новость из категории: Інформація

Верховна Рада підтримала скасування переходу на літній час

У середу, 3 березня, Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект, який передбачає скасування в Україні переходу із «зимового» на «літній» час і навпаки. Відповідний законопроект №4201 підтримали 277 народних депутатів. Одразу після цього Рада підтримала скорочення вдвічі терміну підготовки проекту до другого читання (зазвичай такий термін складає 14 днів). Проект закону пропонує скасувати сезонне переведення годинників і встановити єдиний час на всій території України – тобто час годинної зони, в якій розташований Київ, що відповідає другому годинному поясу в національній шкалі координованого часу України UTC (UA) +2. «Основна ідея цього законопроєкту – запровадити природний для України зимовий час +2, який відповідає поясному часу, і відмовитися в подальшому від переведення годинників», – зазначив співавтор законопроекту віце-спікер Руслан Стефанчук під час розгляду у Верховної Ради.

Таким чином, у разі ухвалення законопроекту №4201, українці залишаться в «зимовому» часі. Як зазначається у пояснювальній записці, ухвалення закону забезпечить визначення на законодавчому рівні порядку обчислення часу в Україні, сприятиме покращенню стану здоров’я громадян, підвищенню працездатності населення, сприятиме протидії агресії з боку Російської Федерації. Законопроект ухвалили у першому читанні і далі на нього чекає внесення поправок за скороченою процедурою, після чого нардепи спробують прийняти його вцілому. Проте поки що невідомо чи встигнуть прийняти проект закону у другому читані – до того, як українці будуть знову переводити годинники. Подаючи законопроект до парламенту у жовтні минулого року, його автори сподівалися на те, що документ буде ухвалено до того, як українцям доведеться знову змінювати час. Нагадаємо, переведення стрілок годинника на літній час має відбутися в ніч на неділю, 28 березня.
 
Заступниця голови комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Роксолана Підласа у коментарі «Українським новинам» зазначила, що депутати намагатимуться встигнути проголосувати за законопроект у другому читанні до 25 березня, щоб не переводити стрілки годинників на літній час. Якщо ж вони не встигнуть це зробити, то у текст документу між першим і другим читанням внесуть зміни, щоб переведення стрілок годинників 25 жовтня 2021 року було останнім. Варто також уточнити, що це вже не перша спроба скасувати переведення годинників. У жовтні 2011 року нардепи ухвалили рішення залишити «літній час» на постійній основі. Проте невдовзі це рішення знову скасували на користь постанови Кабінету міністрів України №509 від 13 травня 1996 року «Про порядок обчислення часу на території України».
 
zaxid.net


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости